Serbiaan presidentinvaalit huhtikuussa – nykyinen pääministeri ennakkosuosikki

Pääministeri Aleksandar Vučić mittauttaa vaalissa kansansuosioonsa.

Ulkomaat
vucic
Pääministeri Aleksandar Vučić on ennakkosuosikki Serbian seuraavaksi presidentiksi.Andrej Cukic / EPA

Serbiassa järjestetään presidentinvaalit huhtikuun 2. päivänä. Ennakkoveikkailujen mukaan virka säilyy maata hallitsevan populistisen Serbian edistyspuolueen käsissä. Puolue on asettanut ehdokkaakseen pääministeri Aleksandar Vučićin eikä istuvaa presidenttiä Tomislav Nikolićia.

46-vuotias Vučić tuli Serbian pääministeriksi keväällä 2014 luvattuaan julkisen sektorin leikkaamista ja uudistuksia maan talouteen. Uudistukset eivät ole edenneet luvattua vauhtia.

Vučić ja Nikolić olivat aikoinaan äärikansallisen serbiradikaalipuolueen jäseniä ja jopa ministereitä Serbian tuolloisen johtajan Slobodan Miloševićin hallituksessa. Nyt molemmat kannattavat Serbian liittymistä EU:hun, varsinkin pääministeri Vučić.

Vastassa sotarikollisiakin

Opposition puolella on useita erilaisia presidenttiehdokkaita. Entinen ulkoministeri Vuk Jeremić on vannoutunut Eurooppa-mielinen poliitikko. Saša Janković on juristi, jota tukevat mm. demokraattisen puolueen ja sosialidemokraattisen puolueen poliitikot.

Kiistellyin opposition ehdokkaista on Serbiradikaalipuolueen johtaja Vojislav Šešelj. Hänet tuomittiin Haagin sotarikostuomioistuimessa sotarikoksista Kroatian ja Bosnian sodissa, mutta vapautettiin 12 vuoden vankeuden jälkeen vuonna 2015.

Šešeljin johdolla serbiradikaaleista on tullut Serbian vahvin oppositiovoima.

putin ja nikolic kunniakujassa
Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailulla Serbiassa 2014. Vierailua isännöi Serbian presidentti Tomislav Nikolić. EPA/Alexey Nikolski / EPA / Ria Novosti / Kremlin Pool

Kosovon ja EU:n välissä

Serbia käy parhaillaan jäsenyysneuvotteluja Euroopan Unionin kanssa. EU vaatii, että Serbia järjestää suhteensa jotakuinkin normaaleiksi Kosovon kanssa. Kosovo erosi Serbiasta Naton käymän ilmasodan avulla, eikä Serbia ole tunnustanut Kosovoa itsenäiseksi.

Nykyisen presidentin Nikolićin aikana Serbia on lähentynyt myös Venäjää. Maat ovat muun muassa pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia, ja Venäjä on lahjoittanut Serbialle hävittäjäkoneita ja muuta kalustoa, jotka Serbia tosin joutuu kunnostamaan omalla kustannuksellaan.

Lähteet: AFP, AP