Nuoret haluavat lääkäriksi tai poliisiksi – pienet lapset ihailevat roskakuskia

Pienet nenät liimautuvat kiinni porilaisen päiväkodin verkkoaitaan, kun jäteauto saapuu paikalle. Lasten suuresti ihailema roskakuski nauttii suosiosta, mutta harmittelee sen olevan ohimenevää. Ammatin arvostus laskee selvästi iän karttuessa.

Jäteauton kuljettaja
lapsi työntää leluautoa ulkona
Puinnintien päiväkodin lapset odottavat jäteauton saapumista innokkaina aidan takana.

Roskakuskin eli jäteautonkuljettajan ammattia ei ole otettu puheeksi opinto-ohjaajan kanssa Länsi-Porin koulussa. Jostain syystä homma ei tunnu kiinnostavan nuoria, vaikka he ovat saattaneet ihailla pihaan ajanutta jäteautoa koko lapsuusaikansa.

– Lähes jokaisen päiväkodin ja ala-asteen aidalla ollaan katsomassa mitä tapahtuu, kun jäteauto saapuu. Silloin kuuluu isoja ääniä ja uskon niiden kiinnostavan. Yläasteikäisenä kiinnostus valitettavasti hiipuu, Veikko Lehden jäteautonkuljettaja Pekka Hahtamo toteaa.

Hahtamo uskoo tämän johtuvan siitä, että työtä pidetään likaisena. Sitä se ei useinkaan ole. Tekniikka hoitaa suurimman osan jätteiden liikuttelusta. Ison auton rattiin haluavat nuoret valitsevat kuitenkin herkästi yhdistelmä- tai puutavara-auton jäteauton sijaan.

Pärinä kiinnostaa, mutta ei ammatiksi asti

Osa Puinnintien päiväkodin aidan takana jäteautoa ihailevista lapsista ilmoittaa haluavansa isona roskakuskiksi. Viisivuotias Nooa Visuri on jopa perehtyneet ammattiin.

Tykkään kaikista vehkeistä, jotka toimivat moottorilla.

Nooa Visuri

– Roskat menevät jätteenpolttopaikkaan. Tiedän, mitä roskakuski tekee, koska meillä on sellainen kirja roskajutuista. Roska-autokin on hieno. Tykkään kaikista vehkeistä, jotka toimivat moottorilla.

Kolmevuotias pikkuveli Noel ei ole ihan yhtä hyvin perillä ammatin saloista. Hänellä riittää ihmeteltävää ison auton pärinässä.

Vaikka autot poikia kiinnostavatkin, aikovat he suunnata ihan toiselle alalle. Nooasta tulee korjaaja, sellainen, joka korjaa taloja. Noel aikoo palomieheksi. Hän on jo harjoitellut tulipalojen sammuttamista ruiskuttamalla Palomies Sami -letkullaan vettä äidin päälle.

Haaveissa merkityksellinen työ

Länsi-Porin koulun opinto-ohjaaja Antti Jokinen-Amee on huomannut, että lopullisen ammatinvalinnan tekeminen on monelle vaikeaa vielä ysiluokkalaisenakin. Näin yhteishaun aikaan joku reitti pitäisi kuitenkin valita.

Tämän hetken valinnat eivät vielä ratkaise täysin loppuelämän suuntaa.

Antti Jokinen-Amee

– Onhan tämä iso päätös. Varsinkinkin, kun aivojen päätöksentekovalmiudet rakentuvat vasta myöhemmin. Olenkin lohduttanut nuoria, että tämän hetken valinnat eivät vielä ratkaise täysin loppuelämän suuntaa. Myöhemmin voi vielä jatkaa kouluttautumista.

Tällä hetkellä oppilaiden valinnat näyttävät opinto-ohjaajan mielestä varsin toteuttamiskelpoisilta.

– Nuorilla on jalat maassa haaveiden suhteen. He haluavat ammatin, joka olisi itselle jollain tapaa merkityksellinen. Lisäksi he haluavat perheen ja turvallisen arjen.

Lääkäri on ollut ykkössuosikki jo usemman vuoden ja poliisin suosio on nyt kasvussa.

Antti Jokinen-Amee

Jos haaveet toteutuvat, kasvaa Länsi-Porissa parhaillaan suuri joukko lääkäreitä ja poliiseja.

– Nämä kaksi ammattia tulevat ainakin keskusteluissa usein esiin, vaikka nuoret sitten päätyisivätkin muuhun valintaan. Lääkäri on ollut ykkössuosikki jo usemman vuoden ja poliisin suosio on nyt kasvussa.