Ilmansaasteet tappavat joka vuosi yli miljoona intialaista – ja kasvu jatkuu

Intia on ottamassa kiinni Kiinan, joka on puuttunut saastepäästöihinsä.

Lapset leikkivät savusumussa Kolkatassa helmikuun lopussa. Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Intiassa kuolee ilmansaasteiden vuoksi lähes yhtä paljon ihmisiä kuin synkän tilaston ykkösmaassa Kiinassa. Siellä kasvu on tasaantunut, mutta Intiassa ei, kertoo vastikään julkaistu tutkimus.

Kahden yhdysvaltalaisen terveystutkimuslaitoksen selvityksen mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Intiassa lähes 1,1 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Määrä kasvoi vuodesta 1990 vuoteen 2015 miltei 50 prosenttia.

Maailman kokonaisluku toissa vuonna oli 4,2 miljoonaa, kertoo State of Global Air Report (siirryt toiseen palveluun)

Hiilivoimalat suurin syypää

Intian talouden voimakas  kasvu vaatii yhä enemmän energiaa. Sitä tuotetaan pääasiassa hiilivoimalla. Voimaloiden päästöihin sekoittuvat tehtaiden ja viljelymaaksi poltetun maaston savut sekä liikenteen saasteet.

Intialla on myös tuuli- ja aurinkovoimasuunnitelmia, mutta käytännössä maan energiantuotanto on hiilen varassa, eivätkä asiantuntijat ennusta nopeaa muutosta. Myöskään liikenteen päästöjen puhdistumisesta ei heidän mukaansa ole nopeaa toivoa.

Maailmanpankki: Ilmansaasteet vievät vuodessa lähes kahdeksan prosenttia Intian bruttokansantuotteesta.

Health Effects ja Health Metrics and Evaluation -instituuttien tutkimuksen mukaan ilmansaasteet ovat tällä vuosikymmenellä lisääntyneet jyrkimmin juuri Intiassa ja sen naapurimaassa Bangladeshissa. Ilman PM2.5-pienhiukkaspitoisuudet ovat niissä nyt maailman korkeimmat.

Erittäin pienet, alle 2,5 mikrometrin kokoiset PM2.5-hiukkaset eivät jumiudu nenään tai nieluun tai edes keuhkoputkeen, vaan kykenevät tunkeutumaan keuhkorakkuloihin ja ultrapienet jopa verenkiertoon asti. Hiukkasilla on monissa tutkimuksissa todettu yhteyksiä muun muassa keuhkosyöpään ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Myös otsoni tappaa yhä useampia

State of Global Air -raportin mukaan PM2.5-pitoisuudet eivät ole ainoa yleistynyt tappaja, vaan voimakasta kasvua on myös ilman otsonin aiheuttamissa kuolemissa.

Tarkkailukaudella 1990–2015 kuolemat lisääntyivät maailmanlaajuisesti 60 prosenttia. Valtaosa kasvusta oli Intiassa. Kiinassa luku pysyi ennallaan.

Maailmanpankki on arvioinut, että ilmansaasteet vievät vuodessa lähes kahdeksan prosenttia Intian bruttokansantuotteesta paitsi ihmishenkien niin myös työpäivien menetyksinä sekä kasvaneina terveydenhoitokustannuksina.

_Lähteet: AFP, Yle  _