1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hiihdon MM 2017

Niklas rakastaa vapaaehtoistyötä ja tekee siksi 12 tunnin päiviä – "Viime aikoina ei ole paljoa nukuttu"

Niklas Turun päivät Lahden MM-kisojen vapaaehtoisena venyvät ympäripyöreiksi, mutta mies ei valita. Vapaaehtoisporukassa ollaan yhtä hiihtoperhettä.

Hiihdon MM 2017
Niklas Turku
Niklas Turku Noora Flekander / Yle

Niklas Turku on vapaaehtoinen isolla V:llä. Hän on toiminut vapaaehtoisena vuodesta 1998.

Nyt hän on Lahden MM-kisojen kilpailutoimikunnan vapaaehtoinen tuomarineuvostossa koko kisojen ajan. Päivät ovat pitkiä, mutta se ei miestä häiritse.

Kun ensi viikolla alkaa normaali arki, nukutaan sitten töissä.

Niklas Turku

– Minulla on ollut 12 tunnin päiviä. Viime aikoina ei ole paljoa nukuttu. Kun ensi viikolla alkaa normaali arki, nukutaan sitten töissä, kiinteistöpäällikkönä muuten työskentelevä Turku sanoo nauraen.

Turun työ tuomarineuvoston sihteerinä sisältää esimerkiksi kokousten ja pöytäkirjojen suunnittelua. MM-kisat ovat lähellä sydäntä.

– Tämä on jännää. On hauska olla seuraamassa kisoja.

Mieleenpainuvia tapahtumia

Turun mukaan hänen työssään on parasta, kun huippu-urheilijat tulevat tuomarineuvoston juttusille. Sitä kautta pääsee lähemmäksi urheilijoita. Joistain urheilijoista on tullut Turun kavereita.

– Tunnistan urheilijoita ja moikkaamme aina, kun näemme. Se on mukavaa.

Turku on päässyt näkemään vapaaehtoisena kisojen kulissit läheltä. Lahden MM-kisojen kohokohta oli se, kun Iivo Niskanen otti MM-kultaa ja hän seurasi kisoja tuomarineuvoston huoneesta kolmannesta kerroksesta.

Tunnistan urheilijoita ja moikkaamme aina, kun näemme. Se on mukavaa.

Niklas Turku

– Se, että Iivo voitti, oli loistavaa.

Lahden MM-kisoista Turun mieleen ovat jääneet myös erityisesti viime sunnuntaina sattunut kolari, jossa Norjan ankkuri Emil Iversen kaatui Iivo Niskasen eteen.

– Kun Iivo ja Emil ajoivat yhteen viimeisessä mutkassa, tuomarineuvostossa oli vilskettä.

"Kukaan ei ole vetänyt sitruunaa nenäänsä"

Turun mukaan moni vapaaehtoisista on entuudestaan tuttu jo vuosien takaa.

– Tämä on se paikka, jossa tapaamme. Kyllä se on yhtä suurta perhettä ja hiihtojuhlaa.

Turku on työskennellyt vapaaehtoisena pian 20 vuotta. Mikä saa miehen lähtemään kerta toisensa jälkeen työhön, josta ei saa palkkaa?

– Kyllä se on tämä hiihtoperhe. Kaikki iloisuus ja yhteen hiileen puhaltaminen vapaaehtoisten kanssa. Saa katsoa kisoja hyvin läheltä.

Täällä on iloisia ihmisiä, jotka ovat yhdessä tekemässä sitä, mistä tykkäävät. Kaikki täällä hymyilevät.

Niklas Turku

Turku tuntee arvonsa vapaaehtoisena. Hän sanoo, että ilman vapaaehtoisia ei hiihdettäisi yhtään kilpailua. Työn suola ovat iloiset jälleennäkemiset, naurut ja halaukset.

– Täällä on iloisia ihmisiä, jotka ovat yhdessä tekemässä sitä, mistä tykkäävät. Kaikki täällä hymyilevät, eikä kukaan ei ole vetänyt sitruunaa nenäänsä.

Paras kiitos Turulle oli, kun Kansainvälisen hiihtoliiton eli FIS:n toimistopäällikkö tuli kertomaan, miten vapaaehtoisilla on mennyt.

– Hän kiitti meitä vapaaehtoisia tosi hyvästä työstä. Se lämmitti mieltä, hyväntuulinen Turku sanoo.

Lue seuraavaksi