Hyppää sisältöön

Video: Nostalginen aerobic ei olekaan kuollut – "Tässä tulee huvi ja hyöty samassa paketissa"

Jane Fonda villitsi ihmiset ympäri maailmaa aerobiccaamaan 80-luvulla. Välillä laji on antanut tilaa uusille, mutta nyt se on taas yleistynyt liikuntakeskuksissa.

Aerobic on tuttu laji monille 80-90-luvuilla tanssi- ja kuntosaleilla hikoilleille suomalaisille, etenkin naisille. Aerobicista tulevat mieleen pastelliväriset säärystimet, hikipannat, nilkka- ja rannepainot sekä jumppapuvut, joiden jalantiet nousevat vyötärölle asti. Kaiken tämän elävä ilmentymä oli Hollywood-tähti Jane Fonda, jonka treenivideot nostivat aerobicin maailman maineeseen.

Atlantin toisella puolen kehitettiin myös lajin tanssillinen versio dance aerobic, jossa yhdistettiin eri tanssilajien askeleita aerobiseksi liikunnaksi. Jacki Sorensenin kunto-ohjelman avulla myös sellaiset harrastajat, joilla ei ollut tanssillista taustaa, pääsivät heittäytymään musiikin rytmien vietäväksi. Sama idea on toistunut myöhemmin esimerkiksi zumbassa.

Suomalaisille dance aerobicin esitteli 80-luvun alussa tietysti Aira Samulin. Aerobicia ja värikkäitä, tiukkoja trikoita nähtiin myös Anne Sällylän ja Eeva Luukkosen vetämässä Iltajumppa-ohjelmassa, joka keräsi miljoonayleisöjä Tv 2:lla.

Trendit valuvat usein Yhdysvalloista, mutta kahvakuula tuli itänaapurista

Välillä aerobic on saanut väistyä uusien hittilajien tieltä. Yleensä uudet trendit saapuvat edelleen Yhdysvalloista, kuten slide-tunti, jossa harjoiteltiin liukkaan alustan päällä luistellen.

Halutaan ehkä palata menneeseen, ja mikäs siinä, se oli hyvää aikaa.

Terhi Vira-Klockars, liikunnanohjaaja, Elixia

Mutta myös itänaapurista Venäjältä on tullut yksi laji, joka iski suomalaisiin täysillä ja valloitti oman paikkansa liikuntakeskuksissa. Se on kahvakuula, jota heiluttamalla lihakset kehittyvät, ja samalla koko keskivartalo aktivoituu.

Oikea tekniikka on tärkeää kahvakuulaharjoittelussa, mutta monimutkaisia askelkuvioita ei tarvitse opetella. Kuva: Yle

Myös muut raskaat ja yksinkertaiset harjoitukset ovat nykyään suosittuja, sanoo liikuntapäällikkö Eija Holmala Urheiluhallit & Fix Liikuntakeskuksista.

– Tämän hetken trendejä ovat hiit-tunnit ja toiminnalliset harjoitteet sekä jooga. Lisäksi on perusvarmoja tunteja, kuten body pump ja monet muut Les Millsin tunnit, ja tietysti vatsaan sekä kiinteytykseen liittyvät tunnit.

Ohjaajien ammattitaito vaihtelee rajusti

Uusiseelantilainen menestyskonsepti Les Mills International tuottaa valmiiksi suunniteltuja ryhmäliikuntatunteja kuntokeskuksille ympäri maailmaa. Valmiiksi ohjelmoiduilla tunneilla asiakkaat tietävät täsmälleen, millaista vastinetta rahoilleen saavat. Ohjaajan työ helpottuu, kun hänen ei tarvitse itse suunnitella tuntejaan, mutta omalle luovuudelle ei jää sijaa.

– Markkinoilla on konseptitunteja, joilla ohjaajalta ei vaadita mitään peruskoulutusta. Lisenssin saamiseksi riittää, että hän näyttää osaavansa vetää tietyn tunnin. Nykyään sellaiset ohjaajat, jotka osaavat suunnitella oman tuntinsa alusta loppuun, ovat häviävää sorttia, Holmala sanoo.

Les Millsin body pump -tunti on edelleen kestosuosikki Urheiluhallit & Fix Liikuntakeskuksien liikuntapäällikön Eija Holmalan mukaan. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Holmalan mukaan liikunta-alalle tulevien ohjaajien ammattitaito on nykyään hyvin vaihtelevaa. Peruskoulutuksen puuttuessa ohjaaja ei välttämättä huomaa, jos asiakkaat tekevät liikkeitä väärällä tekniikalla. Ja kun konseptitunnin pitää edetä minuutilleen tietyn kaavan mukaisesti, ohjaaja ei välttämättä ehdi neuvomaan sellaisia asiakkaita, jotka tarvitsisivat apua.

– On semmoisia ohjaajia, joilla on hyvä peruskoulutus taustalla, kuten liikunnanopettajia, -ohjaajia tai fysioterapeutteja, mutta on paljon sellaisiakin ohjaajia, jotka ovat käyneet vain lyhyen ohjaajakoulutuksen.

Tanssi antaa aivoille haastetta

Viime aikoina Holmala on huomannut, että raskaan ja yksinkertaisen lihasrääkin rinnalle kaivataan taas tanssillisita menoa.

– Nyt tuntuu siltä, että halutaan taas enemmän koreografiaa ja liikkuvampia tunteja.

Ihan sitä perus Jane Fonda -areobicia olen aikoinani harrastanut, ja olin aivan riemuissani, kun kuulin, että tämä tulee takaisin.

Sirpa Kaltiainen

Terhi Vira-Klockars vetää dance aerobic -tuntia Elixiassa.Kuva: Jari Kovalainen / Yle Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Elixian liikuntakeskuksissa  liikunnanohjaajana ja tuotekouluttajana työskentelevä Terhi Vira-Klockars on tehnyt saman havainnon kuin Holmala.

Vira-Klockars ohjaa dance aerobic -tunteja, jotka ovat tänä keväänä taas yleistyneet liikuntakeskuksissa.

– Nyt ihmiset kaipaavat myös aivoille haastetta, ja koreografinen liikkuminen kehittää koordinaatiota. Halutaan ehkä palata menneeseen, ja mikäs siinä, se oli hyvää aikaa.

Vira-Klockars suunnittelee itse tuntinsa ja koostaa niihin musiikit. Se on työlästä, mutta palkitsevaa.

– Sitä elää koko ajan siinä maailmassa ja on korvat höröllään, että mikä voisi olla kiva kappale. Se on koko elämän prosessi niin kauan kuin ohjaa tunteja aktiivisesti. Aamuyölläkin voi herätä pohtimaan, että hetkinen, tämmöiset askeleet teen tunnille.

Nostalgia toimii ja tuntuu

Aerobicin nostalgia houkuttelee kaiken ikäisiä naisia Vira-Klockarsin tunnille, ja joukossa näkyy pari rohkeaa miestäkin. Musiikin rytmi tempaisee ihmiset mukaansa. Askelkuvioiden oppiminen edellyttää tiukkaa keskittymistä, joten kehon lisäksi täytyy käyttää myös päätä.

Sirpa Kaltiaiselle aerobic on tuttua jo 80-luvulta asti.

– Ihan sitä perus Jane Fonda -areobicia olen aikoinani harrastanut, ja olin aivan riemuissani, kun kuulin, että tämä tulee takaisin.

Sirpa Kaltiainen innostui aerobicista Jane Fondan jalanjäljissä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tunnin loputtua kaikki puuskuttavat ja hikoilevat, mutta iloinen hymy nousee silti ihmisten kasvoille. He ovat antaneet kaikkensa.

Tiina Variksen tanssitausta perustuu hip hopiin, jota hän tanssi kouluaikoina, mutta nyt hän saa tanssin iloa aerobic-tunnilla.

– Tässä tulee huvi ja hyöty samassa paketissa.

Tiina Varis harrasti kouluaikoina hip hopia. Kuva: Yle