Curlingia, pulkkailua, pilkkimistä – talvinen Lahti näyttäytyi eksoottisena diplomaateille

Suomessa työskentelevät diplomaatit pääsivät pulkkamäkeen ja tutustuivat Sibeliustaloon. Tapaamisesta on tullut perinne.

kansainväliset suhteet
Diplomaattivieraita Mukkulan kartanolla Lahdessa
Talvirieha voi alkaa - diplomaattivieraat ovat saapuneet Mukkulaan.Mika Halme / Yle

Riemu on melkoinen, kun 130 hengen seurue ryntää kokeilemaan muun muassa mäenlaskua, hiihtoa, curlingia, lumikenkäilyä ja pilkkimistä.

Kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa rymyjengistä, vaan talviriehavieraat ovat Suomessa työskenteleviä diplomaatteja, jotka ovat perheineen tulleet Lahden kaupungin ja Ulkoministeriön vieraina Lahteen, Mukkulan kartanoon.

– Tämä on hyvin perinteikäs tapahtuma. Muistan itse olleeni täällä jo 1970-luvulla samoissa merkeissä, kertoo kokenut diplomaatti, Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi.

Huhtaniemi muistelee, kuinka aikoinaan diplomaatteja varten oli oma erikoisjuna. Nykyään kuljetaan linja-autoilla. Lahti on hänen mielestään yksi Suomen ykköskohteita.

– Lahti on erinomainen näyteikkuna siitä, mitä talvinen Suomi on. Täällä on yksi maailman hienoimpia talviurheilukeskuksia. Olen nähnyt niitä aika monta ja mielestäni vain Oslon Holmenkollen vetää Lahdelle vertaa.

Talvisen puuhailun lisäksi vieraat tutustuvat Lahteen esimerkiksi vierailemalla Sibeliustalossa, he osallistuvat samalla Suomen 100-vuotisjuhliin ja pääsevät käymään myös hiihdon MM-kisoissa.

Leikin ja urheilun ohessa muistutetaan siitä, kuinka mainio talvimatkailumaa Suomi on.

Bulgarialaiset ovat suuria Suomen ystäviä

Bulgarian suurlähettiläs Martin Ivanov laittaa lumikenkiä jalkaan labradorinnoutaja Finnin katsoessa vierestä isännän touhua. Ivanov on ollut Suomessa vasta puoli vuotta ja tämä on hänen ensimmäinen vierailunsa Lahteen.

Martin Ivanov ja noutaja Finni Yle Lahden haastattelussa.
Martin Ivanov ja noutaja Finni Yle Lahden haastattelussa.Mika Halme / Yle

– Suomella on mielestäni paljon tarjottavaa, kuten muotoilu ja koulutus, aloittaa Ivanov.

Ivanov on tutustunut Suomen talveen muun muassa käymällä Rovaniemellä, mutta talvi ei hänen mielestään ole tänä vuonna paras tapa markkinoida Suomea bulgarialaisille.

– Rovaniemellä ollessamme siellä oli +2 astetta, kun Sofiassa oli samaan aikaan -16 astetta, muuten Suomi on bulgarialaisille tuttu maa.

Ivanov viittaa Bulgarian historiaan, jossa suomalaisilla on ollut tärkeä rooli. Turkkilaiset hallitsivat maata liki 500 vuotta ja suomalainen kaartinpataljoona oli osana tsaarin armeijaa tärkeässä roolissa vuosina 1877-78, kun Bulgarian itsenäisyydestä taisteltiin.

– Vietämme huomenna itsenäisyyspäiväämme ja silloin muistamme aina myös sitä, kuinka suomalaiset auttoivat meitä, muistuttaa Ivanov.

Curling kutsui Tsekkejä

Tsekin tasavallan suurlähetystön konsuliasioista vastaava Katerina Staskova oli tullut Lahteen perheensä kanssa. Ensimmäiseksi kokeiltiin curlingia.

– Tämä on todella hauskaa! Etenkin lapset tykkäävät tästä! Olemme käyneet Lahdessa mieheni kanssa aiemminkin hiihtämässä, joten Lahti on meille jo jonkin verran tuttu paikka.

Katerina Staskova piti curlingista.
Katerina Staskova piti curlingista.Mika Halme / Yle

Lumi ja pakkanen ovat tsekkiläisille eksoottinen asia ja Suomi on heille kiinnostava matkailumaa.

– Tämä talvi oli pitkään melkoinen pettymys, mutta nyt alkaa jo tuntua talvelta. Täällä voi hiihtää ja ihailla revontulia. Suomi on minun suosikkini, kun puhutaan talvimatkailuista, vakuuttaa Staskova.

Suomi on egyptiläisten paratiisi

Suksikatoksesta löytyi määrätietoinen mies, joka oli lähdössä kokeilemaan hiihtämistä. Sherif Refaat on tuore Egyptin suurlähettiläs Suomessa.

– Suomi tunnetaan Egyptissä hyvin. Kun kerroin tuttavilleni, että olen tulossa Suomeen, he olivat kateellisia. He kutsuivat Suomea paratiisiksi!

Sherif Refaat kutsui Suomea paratiisiksi.
Sherif Refaat kutsui Suomea paratiisiksi.Mika Halme / Yle

Egyptiläisten näkökulmasta Suomessa riittää eksotiikkaa ja ihailtavaa ympäri vuoden.

– Jokaista vuodenaikaa voi markkinoida omana kokonaisuutenaan. Teillä on tämä mahtava rikkaus, vuodenaikojen vaihtelu, kehui Refaat.