1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Merenalainen elämänlanka remonttiin – Suomenlinnan huoltotunnelin korjaus alkaa

Vuonna 1981 valmistunut noin 1,3 kilometrin pituinen tunneli on päässyt erittäin huonoon kuntoon.

Helsinki
Suomenlinnan tunnelin Kaivopuiston puoleinen suuaukko. Tunnelin seinät on betonoitu. Katon rajassa kulkee ilmastointiputki ja sähköjohtoja.
Kaivopuiston puoleinen sisäänkäynti näyttää hyväkuntoiselta, mutta totuus paljastuu muutaman sadan metrin päästä.Ari Tuhkanen / Yle

Pitkään suunniteltu Suomenlinnan huoltotunnelin remontti on käynnistynyt. Tunneli on Suomenlinnan kannalta erittäin tärkeä. Sen kautta kulkee saarelle kaukolämpö, sähkö, vesi, viemäröinti sekä tietoliikenne- ja tv-yhteydet. Lisäksi tunnelia käytetään hälytysajoihin. Korjauksen ajaksi tunneli suljetaan liikenteeltä. Kunnallistekniikkaan ei ole suunniteltu katkoja.

Vuosien kuluttama tunneli on päässyt kehnoon kuntoon. Kallion läpi tihkunut vesi on aiheuttanut korroosiota tunnelin teknisille järjestelmille. Myös tunnelin ilmastointi ja valaistus kaipaavat korjaamista.

– Tunnelin oma talotekniikka uusitaan kokonaan. Lisäksi kalliota tiivistetään ja lujitetaan vuotovesien vähentämiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi, kertoo projektipäällikkö Satu Tammilehto-Hänninen YIT Rakennus Oy:stä.

Korjauksen tarkoituksena on varmistaa se, että kunnallistekniikka toimii jatkossakin ongelmitta. Tavoitteena on Tammilehto-Hännisen mukaan myös taata huoltohenkilökunnan turvallisuus, alentaa tunnelin ylläpitokustannuksia ja pidentää tunnelin elinkaarta.

– Seuraava samankokoinen työ olisi syytä tehdä 30-40 vuoden päästä, arvioi projektipäällikkö Tammilehto-Hänninen YIT:stä.

Korjaus kestää vuoden loppuun asti ja se maksaa 7 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen maksaa valtio.

Pelastustyöt asukkaiden huolenaiheena

Ennen tunneliremonttia Suomenlinnan asukkaat ovat esittäneet huolensa siitä, kuinka pelastustyöt saarella hoidetaan, kun tunneli ei ole käytössä. Helsingin pelastuslaitos on rauhoitellut asukkaiden huolta, mutta myöntää, että remontin aikana apu ei ehdi perille totuttuun aikaan.

Pelastuslaitoksen mukaan palveluiden saatavuus turvataan Kaivopuiston meriasemalle sijoitettavalla aluksella, mikäli meri ei ole jäässä tai miehittämällä Suomenlinnan pelastusasema, jos jäätilanne ei salli alusten käyttöä. Suomenlinnan pelastusasema on normaalisti miehitettynä turistisesongin aikana toukokuusta lokakuuhun.