Savossa on miljardien arvoinen esiintymä kultaakin kalliimpaa skandiumia – nyt yliopisto keksi keinon, jolla se saadaan ehkä talteen

GTK löysi Euroopan suurimman skandiumesiintymän kymmenisen vuotta sitten Rautalammilta. Vielä ei ole kuitenkaan keksitty, miten huippuarvokasta metallia saataisiin talteen kannattavasti.

Kotimaa
Kivinäytteitä tutkitaan GTK:n Kuopion yksikössä.
Arkistokuva: kivinäytteitä tutkitaan GTK:n Kuopion yksikössä vuonna 2012.Kati Myöhänen / Yle

Itä-Suomen yliopisto on kehittänyt uuden menetelmän (siirryt toiseen palveluun) kultaakin arvokkaamman metallin, skandiumin talteenottoon.

Menetelmästä toivotaan apua Rautalammin Kiviniemessä sijaitsevan harvinaisen skandiumesiintymän kaupalliseen hyödyntämiseen. Tiedossa olevista esiintymistä se on Geologian tutkimuskeskuksen mukaan Euroopan suurin ja koko esiintymän kaupallinen arvo olisi yliopiston mukaan nykyhinnoilla 34 miljardia euroa. GTK löysi esiintymän vuonna 2008 ja teki paikalla tutkimuksia vuosina 2008–2010.

Pohjois-Savon liiton rahoittamassa hankkeessa selvitetään parhaillaan, voidaanko uuden menetelmän avulla hyödyntää esiintymää kannattavasti ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Johtopäätöksiä odotellaan tämän vuoden loppupuolella.

Laajamittaista kaivostoimintaa aikaisintaan vuosien päästä

Rautalammin skandiumesiintymän kaupallinen hyödyntäminen perinteisillä rikastusmenetelmillä on todettu vaikeaksi. Esiintymässä on skandiumin lisäksi zirkoniumia ja yttriumia. Näille high tech -metalleille on yliopiston mukaan monia teollisia käyttömahdollisuuksia, esimerkiksi ilmailu- ja autoteollisuudessa. Esiintymä sisältää myös monia arvokkaita kiviaineksia, kuten apatiittia, ilmeniittiä ja hiomakiviteollisuudessa käytettävää granaattia.

Itä-Suomen yliopiston menetelmässä on kehitetty uudenlainen kiinteä ioninvaihtomateriaali, jota voidaan käyttää metallien talteenottoon liuoksista. Materiaalin nimi on N10O ja sen kaupalliset oikeudet on ostanut suomalainen kemianteollisuuden yhtiö Chemec Oy. Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös muiden yritysten, Rautalammin kunnan ja Geologian tutkimuskeskuksen kanssa.

Tavoitteena on myös selvittää, miten tehokkaasti esiintymän muut arvokkaat ainekset voidaan erotella ja löytyykö niille höydyntäjiä lähialueilta. Yliopisto arvioi, että muiden aineiden höydyntäminen voi tuoda Rautalammille pienimuotoista yritystoimintaa jo lähivuosina.

Merkittävimpiä kaupallisia hyötyjä ja mahdollista kaivostoiminnan aloittamista odotellaan kuitenkin pidemmällä aikavälillä, 5–30 vuoden sisällä. Maailmalla ei ole GTK:n mukaan yhtään kaivosta, jossa skandium on päätuote.