Pulut valtasivat espanjalaisen sijoittajan kerrostalon Savossa – naapurit kysyvät, eikö kukaan tosiaan mahda mitään

Kokonainen kerrostalo on ollut seitsemän vuotta autiona keskellä suosittua asuinaluetta Siilinjärvellä. Kunta on turhaan yrittänyt saada omistajaa tekemään tilanteelle jotain.

Siilinjärvi
Siilinjärven Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva hylätty kerrostalo.
Tältä näyttää Harjamäen hylätyn kerrostalon ulkopuolella.

Siilinjärven Harjamäessä, Pasurintie 2:ssa sijaitseva kerrostalo on surullinen näky. Sen alakerroksen ikkunoita ja ovia peittävät laudat, monet ikkunoista ovat rikki ja seinäpinta on tummunut ja lohkeillut. Talossa näkyy jo kauan sitten pois lähteneiden asukkaiden jälkiä: lamppu on jätetty kattoon ja verhot sekä ajan kuluessa säpäleiksi hajonneet sälekaihtimet ikkunaan.

Uusia asukkaita ei näe, mutta niiden ääni kuuluu: kesykyyhkyjen eli pulujen kujerrus kantautuu ulos rikkinäisistä ikkunoista.

Hylätyn rakennuksen naapurikerrostalot sen sijaan on kunnostettu ja ne hohtavat valkeina. Naapuruston omakoti- ja rivitalot kielivät elinvoimaisesta, perheiden suosimasta alueesta samoin kuin kadun toisella puolella sijaitseva, pari vuotta sitten valmistunut uusi koulu.

Miksi ihmeessä hyvin toimeentuleva, lähes 22 000 asukkaan Siilinjärvi on jättänyt kerrostalon ränsistymään keskelle suosittua asuinaluetta? Kaikki kiteytyy talon omistajaan, kunnasta kerrotaan.

Siilinjärven Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva hylätty kerrostalo
Joonas Nieminen / Yle

Rakennus asumiskieltoon

Talosta on ollut harmia kunnan viranomaisille jo vuosia, mutta ensin kärsimään joutuivat asukkaat.

Energiayhtiö Savon Voima katkaisi kerrostalosta kaukolämmön maksamattomien lämpö- ja sähkölaskujen vuoksi syksyllä vuonna 2009. Tuolloin myös talon sähköntoimitus katkaistiin muutamiksi tunneiksi. Tilanne ratkesi, kun talon espanjalainen omistaja otti asian saaman julkisuuden vuoksi yhteyttä Savon Voimaan ja hoiti lähes kaikki maksamattomat laskut (siirryt toiseen palveluun). Kerrostalossa oli kymmenen asuntoa.

Uhkaava tilanne kuitenkin herätti Siilinjärven kunnan toimimaan, ja kunta ryhtyi pian laskuepisodin jälkeen selvittämään rakennuksen asuinkelpoisuutta. Selvisi, että kesken jääneen peruskorjauksen vuoksi kerrostalon paloturvallisuudessa oli selviä puutteita ja jopa laittomuuksia.

Toisessa tarkastuksessa ilmeni lisäksi, että sähköturvallisuudessa oli puutteita. Osa asukkaista oli jo muuttanut pois ja jäljellä oli tuolloin vielä yhdeksän asukasta.

Talo tyhjeni viimeisistäkin asukkaista tammikuussa 2010 sen jälkeen kun Siilinjärven kunta oli asettanut vuokrakerrostalon asumiskieltoon edellisen vuoden lopussa.

Puluista harmia

Vielä vuonna 2010 talon omistaja oli yhteydessä Siilinjärven kuntaan sähköpostitse ja ilmoitti hakevansa uutta rakennuslupaa ja aikovansa rakentaa talon valmiiksi. Kunta oli aiemmin määrännyt, että kesken jääneet peruskorjaus- ja muutostyöt olisi tehtävä loppuun ja asettanut asunto-osakeyhtiölle ja sen vastuuhenkilöille uhkasakon.

Se on niin kuin rotanpesä ja pulujen talo.

Otto Korhonen

– Omistaja ei kuitenkaan koskaan hakenut uutta rakennuslupaa. He suojasivat taloa sen verran, että ulko-ovista ei päässyt rikottujen lasien kautta sisään, mutta sitten alkoi tulla ilkivaltaa ja ikkunoita rikottiin, jolloin pulut pääsivät sisälle taloon, kertoo Siilinjärven kunnan rakennuslupainsinööri Timo Raatikainen.

Lähialueen asukkaat alkoivat vuodesta 2014 lähtien valittaa lintuongelmasta kunnan terveysvalvontaan. Valitusten mukaan kesykyyhkyjen määrä on lisääntynyt, ne sotkevat ulosteiltaan muun muassa talojen kattoja ja autokatoksia ja kenties levittävät tauteja.

– Myös siitä oltiin huolissaan, että rikkinäiset ikkunat ovat vaaraksi pihalla leikkiville lapsille, kunnan terveystarkastaja Susanna Haatainen kertoo.

Vastauksena hiljaisuus

Haataisen mukaan talon omistajaan oltiin tilanteen vuoksi yhteydessä jo vuonna 2014. Sen jälkeen kunta kehotti toistuvasti vuosina 2015, 2016 ja vielä alkuvuodesta 2017 omistajaa peittämään ikkunat.

Siilinjärven kunnan ympäristöterveysjohtajan Emilia Savolaisen mukaan omistajaan on saatu toisinaan yhteys, mutta kunnan kehotuksia ei ole noudatettu eikä kuulemiskirjeisiin ole tullut vastauksia. Nyt kunta aikoo teettää ikkunoiden peittämisen (siirryt toiseen palveluun) ja periä kustannukset omistajalta.

– Jos tämä olisi kunnan omistama rakennus, niin ongelma olisi ratkaistu jo aikoja sitten. Mutta koska näin ei ole, on tehty lakipykälien mukaan ja kuultu omistajaa jokaisessa hallinnon vaiheessa. Olemme toimineet niin kuin me viranomaisina pystymme toimimaan, Savolainen sanoo.

– Espanjalaisella omistajalla ei näytä olevan intressiä lähteä hoitamaan asiaa, onko osaamistakaan? pohtii puolestaan kunnan rakennuslupainsinööri Timo Raatikainen.

Siilinjärven Harjamäessä Pasurintiellä sijaitseva hylätty kerrostalo.
Joonas Nieminen / Yle

Ostoaikeet kaatuivat hintaan

Alun perin 1950-luvulla rakennettu kerrostalo toimi Harjamäen mielisairaalan työntekijöiden asuntolana. Sen omisti Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, joka Savon Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan myi sekä sen että naapurikiinteistön tontteineen vuonna 2001 suomalaiselle ostajalle. Myöhemmin talo siirtyi sen nykyiselle espanjalaiselle omistajalle.

Rakennuksen omistaa Asunto Oy Siilinjärven Laaksonhonka, jonka hallituksen puheenjohtaja on kaupparekisterin mukaan Espanjan kansalainen Murcia Maria Isabel Romero. Yhtiö on perustettu vuonna 2004 ja rekisteröity vuonna 2006. Hallituksen suomalaisjäsentä Yle Kuopio ei yrityksistään huolimatta onnistunut tavoittamaan.

Jos tämä olisi kunnan omistama rakennus, niin ongelma olisi ratkaistu jo aikoja sitten.

Emilia Savolainen

Timo Raatikainen kertoo, että omistaja on yrittänyt myydä kerrostaloa, mutta hinta on ollut esteenä.

– Naapurikerrostalon korjannut yritti sekin ostatella taloa, mutta se kompastui hintaan.

Samasta syystä kariutuivat myös Siilinjärven kunnan neuvottelut rakennuksen ostamisesta, kertoo kunnanjohtaja Vesa Lötjönen.

– Hintapyyntö oli järkyttävä siihen nähden missä kunnossa rakennus on.

"Talo purkuun ja uusi tilalle"

Maaliskuisena arkipäivänä keskellä päivää Harjamäen Pasurintiellä on hiljaista. Marja-Leena Salkola kulkee kohti ränsistyneen kerrostalon naapuritaloa potkukelkkansa kanssa. Myös naapuritalo kuuluu ränsistyneen kerrostalon tavoin Harjamäen entisen sairaalan rakennuksiin.

Hän ihmettelee, miksei rapistuneelle ja lintujen valtaamalle rakennukselle ole jo tehty jotain.

– Minä olen sitä mieltä, että se pitäisi purkaa ja samanlainen talo rakentaa tilalle, se kuuluu tähän maisemaan, Salkola painottaa.

Myös lenkille lähdössä olevat Otto ja Aino Korhonen haluavat, että talo purettaisiin. Otto Korhonen vain toivoo, että purkutyöt tehtäisiin niin, ettei pöly leviä koko ympäristöön.

– Se (talo) ei ole hyväksi Siilinjärven kunnan maineelle eikä lähiasukkaille. Se on niin kuin rotanpesä ja pulujen talo. Kunnan pitäisi ottaa ohjat käteensä, nyt on siihen viimeinen päivämäärä, Otto Korhonen vaatii.

Voi olla, että Korhosten ja Salkolan toive toteutuu. Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen nimittäin kertoo, että kunta selvittää kerrostalon pakkolunastamista. Jos pakkolunastaminen onnistuu, suunnitelmissa on Lötjösen mukaan purkaa talo ja laittaa tontti myyntiin.