Virolainen rakennusmies kiertää Suomen kalajärviä ja soittaa Skypellä kotiin

Virolaiset rakennustyöntekijät Karl Koort ja Vahur Leis ovat työskennelleet vuosia Tampereella. Miesten mielestä Tampere muistuttaa heidän kotikaupunkiaan Tarttoa.

virolaiset
Vahur Leis ja Karl Koort
Vahur Leis (vas.) ja Karl Koort ovat työskennelleet vuosien mittaan useilla pirkanmaalaisilla rakennustyömailla.Antti Eintola / Yle

Vaikka räntää tulee taivaalta, työt sujuvat, kun on tottunut työskentelemään ulkona. Näin sanovat virolaiset rakennustyöntekijät Karl Koort ja Vahur Leis. He rakentavat Tampereelle uutta, suurta kauppakeskusta Ratinan stadionin viereen.

Koortin mielestä Tampereessa on paljon samaa kuin heidän kotikaupungissaan Tartossa.

– Myös tämä on yliopistokaupunki ja täällä on rauhallista, Koort sanoo.

Tytär ei halua Tampereelle

Leis on ollut Tampereella vuodesta 2010. Hän asuu kaksiossa Tampereen keskustassa toisen virolaisen rakennustyöntekijän kanssa. Leisin vaimo ja kaksi lasta asuvat Virossa.

Leis kertoo, että ennen Tamperetta hän oli töissä Tukholmassa. Siellä tilanne oli sikäli parempi, että perhe oli mukana. Nyt 14-vuotias tytär ei koulun ja kavereiden vuoksi halua tulla Tampereelle.

Leis sanoo, että perhettä on usein ikävä.

– Kun olen Virossa ja pitäisi tulla takaisin töihin, haluaisin vain jäädä kotiin, Leis sanoo.

Vahur Leis
Vahur Leisin lempiharrastus on kalastus. Kesäisin Leis suuntaa usein kumiveneellä järvelle.Antti Eintola / Yle

Leis tekee Tampereella pitkää päivää ja myös viikonloppuja, jotta saa kerran kuussa noin viikon vapaan käydäkseen perheen luona Tartossa. Tampereella Leis puhuu joka ilta puhelimessa tai videopuhelupalvelu Skypen välityksellä vaimonsa ja lastensa kanssa.

Kesälomaksi perhe on tullut Leisin luokse Tampereelle. Vierailu Särkänniemessä on jokakesäinen ohjelmanumero.

Kotina paritalon puolikas Kaukajärvellä

Koort on ollut Tampereella töissä hieman yli kuusi vuotta. Hän asuu Kaukajärvellä paritalossa tyttöystävänsä kanssa. Seinän takana asuu muita virolaisia työntekijöitä.

Myös Koortin tyttöystävä työskentelee Ratinan kauppakeskuksen työmaalla siivous- ja rakennusaputöissä. Tyttöystävä on ollut Suomessa vajaan vuoden.

Kun tyttöystävä oli vielä koulussa Virossa, Koort kävi nykyistä useammin Tartossa. Hän teki yleensä töitä kolme viikkoa ja oli viikon Virossa.

Nyt kun elämänkumppani on Tampereella, Virossa tulee käytyä noin kerran kahdessa kuukaudessa. Koortin vanhemmat ja veli asuvat Tartossa. Heihin hän pitää yhteyttä lähes päivittäin Facebookin kautta.

Karl Koort
Karl Koort ei aio jäädä Tampereelle loppuelämäkseen, vaan haluaa muuttaa jossain vaiheessa takaisin Viroon.Antti Eintola / Yle

Työkavereiden lisäksi ei suomalaisia tuttuja

Vaikka molemmat Koort ja Leis ovat olleet jo pitkään Tampereella ja suomen kieli sujuu, he eivät ole saaneet suomalaisia ystäviä työn ulkopuolelta.

– En usko, että syynä on se, että olen virolainen, vaan enemmänkin se, että työ vie niin paljon aikaa ja vapaa-aikaa jää vähän, Koort sanoo.

Koort haluaa käyttää vähäisen vapaa-ajan joko tyttöystävän kanssa tai sitten vain lepäämiseen. Jos vapaa-aikaa olisi enemmän, Koort pelaisi todennäköisesti jalkapalloa.

Kalassa Pohjois-Suomessa

Leis kertoo, että varsinkin kesällä hän käy usein viikonloppuisin kalastamassa virolaisen kaverinsa kanssa.

– Täällä Suomessa on paljon enemmän vesistöjä kuin Virossa. Olemme käyneet läpi kaikki lähimmät vesistöt ja olleet myös Pohjois-Suomessa, Leis sanoo.

– Olemme laittaneet paikan navigaattoriin ja ajaneet autolla sinne. Perässä on kumivene ja sillä menemme järvelle, Leis kertoo.

Saaliiksi on tullut kuhaa, haukea, ahventa ja kirjolohta. Leisin toinen mieluinen harrastus on kylpylässä käynti Nokialla.

Hintaerot Viron ja Suomen välillä tasoittuneet

Tilastojen mukaan Suomi on yksi Euroopan kalleimmista maista. Leisin ja Koortin mukaan ero Suomen ja Viron hintatason välillä on kuitenkin viime vuosina selvästi kaventunut.

– Ehkä esimerkiksi liha on täällä vähän kalliimpaa kuin Virossa, mutta monet ruokatavarat ovat melkein samaa hintaluokkaa, Leis sanoo.

– Aikaisemmin toin Virosta aika paljon tavaraa mukana Suomeen, mutta en enää, Koort sanoo.

Koortin mukaan nykyään melkeinpä ainoa tuote, joka Virosta matkaa Tampereelle, on kermaviili.

Lue myös: Liput liehuvat Viron presidentin valtiovierailun kunniaksi Tampereella