Herätys: Lakko uhkaa lentokenttäpalveluja, Suomen viestimiehet kultajahdissa ja Talousguru-kisa ratkeaa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
Helsinki-vantaan lentoasema.
Peter Endig / AOP

Suomelle pyyntöjä valvoa palautuslentoja

Ihmisarvoisen maastapoistamisen valvoja.
Markku Pitkänen / Yle

Suomi on saanut muilta EU-mailta avunpyyntöjä hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneiden palautuslentojen valvontaan. Vuoden alussa voimaan tullut asetus teki valvonnan pakolliseksi ns. Frontex-palautuslennoilla. Maastapoistamisen valvojat ovat Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston työntekijöitä, ja he seuraavat esimerkiksi sitä, ettei poliisi käytä voimakeinoja, jotka olisivat vaarallisia. Heidän työstään voit lukea tästä jutustamme. Suomi ei ole pienten resurssiensa vuoksi tarjonnut valvonta-apua muille EU-maille.

Suomi pyrkii päättämään  kahdeksan vuoden kirouksensa Iivo Niskasen johdolla

Iivo Niskanen.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Lahden MM-hiihdoissa on juhlittu mitalia nyt kahtena perättäisenä päivänä, ja mitalijuhlat ovat lähellä tänäänkin. Suomen miehet eivät ole saavuttaneet mitalia 4 x 10 kilometrin viestistä kahdeksaan vuoteen, mutta nyt mahdollisuudet ovat jopa kultamitaliin. Maailmanmestaruutta tiistaina juhlineen Iivo Niskasen tähdittämän Suomen otteita voi jännittää Yle TV2:ssa, Yle Puheessa ja Yle Areenassa klo 13.25 alkaen. Miesten viestihiihdon lisäksi Lahdessa jännitetään klo 15.55 alkaen yhdistetyn parisprinttiä, jossa Ilkka Herola ja Eero Hirvonen hakevat kisojen ensimmäistä yhdistetyn mitalia.

Lakko saattaaa ruuhkauttaa Helsinki-Vantaan

Ilmailualan unioni IAU ryhtyy työnseisaukseen iltapäivällä ellei kello 11 alkavissa neuvotteluissa päästä sopuun. Lakko aiheuttaisi Palvelualojen työnantajien Paltan mukaan kentällä ruuhkaa ja viivästyksiä. Työtaistelu kohdistuu Airpron hoitamiin matkustajapalveluihin, turvatarkastuksiin ja matkatavaroiden käsittelyyn. IAU:n mukaan Airpro ei takaa työntekijöille samantasoisia työehtoja muut alan yritykset.

Trump puolustaa oikeusministeriään

Keskustelu presidentti Donald Trumpin hallinnon mahdollisista Venäjä-kytköksistä jatkuu. Oikeusministeri Jeff Sessions jääväsi yön aikana itsensä Trumpin presidentinvaalikampanjan ja Venäjän suhteita tutkivan komission johdosta. Trump sanoi pitävänsä Sessionsin ympärillä vellovaa Venäjä-kohua ajojahtina.

Kenestä vuoden Talousguru?

Lukiolaisten taloustietokilpailun finaalissa ratkaistaan, kenestä tulee vuoden Talousguru 2017. Tuhannesta lukiolaisesta on selvinnyt finaalin neljätoista kilpailijaa, joista voittaja valitaan suullisen väittelyn perusteella. Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettävä väittely on nähtävissä suorana Ylen nettisivuilla klo 10 alkaen.

Millä rahalla pääsee Suomen suurimpaan valtuustoon?

Helsingin kaupunginvaltuusto vuonna 2013.
Helsingin kaupunginvaltuusto vuonna 2013.Helsingin kaupunki / Pertti Nisonen

Kuntavaaliehdokkaat kiertevät toreja ja pulkkamäkiä jo ahkerasti. Moni ehdokas pohtii, kuinka paljon rahaa kampanjoitiin kannattaa laittaa rahaa. Viime kuntavaaleissa helsinkiläisehdokkaat käyttivät kampanjointiin keskimäärin 5 500 euroa. Se on selvästi enemmän kuin muualla maassa. Silti Suomen suurimmankin kaupungin valtuustoon voi päästä aivan kengännauhabudjetilla. Asiaa auttaa, jos kasvot ovat julkisuudesta tutut ja ystäväpiirissä on esimerkiksi avulias valokuvaaja tai graafikko. Pitkällä aikavälillä kuntavaalikampanjoiden budjetit ovat kasvaneet. Politiikan erikoistutkijan Erkka Railon mukaan jo valmiiksi suuret vaalibudjetit ovat kasvaneet entisestään ja pienet budjetit ovat pysyneet pieninä.

Perjantain ja koko viikonlopun säätiedot löydät Ylen Sää-sivuilta.