Kerrostaloja Kurikkaan – tämäkö pysäyttäisi väestökadon?

Kurikassa väkiluku vähenee nopeammin kuin muissa eteläpohjalaiskunnissa.

Kurikka
Kurikan vaalipaneelissa Ville Nisonen, Ville Korpinen ja Markus Blommendahl.
Kurikan vaalipaneelissa Ville Nisonen, Ville Korpinen ja Markus Blommendahl.Elina Niemistö / Yle

Kurikassa väki on vähentynyt kymmenellä prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana eli vauhti on kovempaa kuin muissa eteläpohjalaiskunnissa. Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhdessä järjestämässä vaalipaneelissa yleisökin oli asiasta huolissaan.

Uusimpien selvitysten mukaa Kurikasta muuttaa pois noin 60-vuotiaita, eläkeiän kynnyksellä olevia ihmisiä ja muuttovirta suuntautuu Seinäjoelle.

– Kurikasta puuttuvat hyvätasoiset kerrostalot, kuten myös vuokrattavat perheasunnot, sanoo muuttotappion syitä pohtiva Rami Ala-Nisula (kesk.). Hänen mukaansa kaupungissa ei ole ymmärretty asuntopolitiikan merkitystä.

Yleisöä Kurikan Vanhalla asemalla Yle Pohjnmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhteisessä vaalipaneelissa.
Yleisöä Kurikan Vanhalla asemalla Yle Pohjnmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhteisessä vaalipaneelissa.Elina Niemistö / Yle

– Ikääntyvät ihmiset eivät ole miinuskansalaisia, vaan heissä on iso voimavara. He toimivat muun muassa monissa yhdistyksissä, muistutti demarien Margit Parkkamäki. Eläkeläisten houkuttelemiseksi hän ei kuitenkaan kannattanut kerrostalojen rakentamista Kurikkaan.

Yleisön joukossa kerrostalojen rakentaminen sai kannatusta.

– Ikäihmisten palvelutarjonnasta kannattaa pitää huolta. Kyllähän kerrostaloja on hyvä rakentaa, onhan Kurikka sentään kaupunki, totesi vihreitä edustava Ville Nisonen.

Työmatkalaiset unohdettu

Ohikulkeva pendelöinti tuotiin paneelissa myös esiin.

– Kurikassa ei ole osattu huomioida Suupohjan suuntaa. Sieltä käy paljon ihmisiä töissä Seinäjoella ja matkan keskivaiheilla Kurikka voisi tarjota asumismahdollisuuksia, ehdotti perussuomalaisten Jorma Varpula.

– Päiväkodit ovat kaupungissa täynnä, joten toivoa väestökehityksen muuttamiseen on olemassa, sanoi Markus Blommendahl (kd.).

Kurikassa vaalipaneeli pidettiin Vanhalla asemalla.
Kurikassa vaalipaneeli pidettiin Vanhalla asemalla.Elina Niemistö / Yle

Säilyvätkö kolme lukiota

Nykyisessä Kurikan kaupungissa on kolme lukiota: Kurikan keskustassa, Jurvassa ja Jalasjärvellä. Osa panelisteista kannatti tiukkaa harkintaa lukioiden kohtalosta ja osa oli ehdottomasti kolmen lukion kannalla.

– Kannatan kolmea lukiota. Digalisaatio ja uusi teknologia mahdollistavat muun muassa laadukkaan opetuksen. Lukio on myös jokaisen taajaman elinvoiman ylläpitäjä ja houkuttelevuustekijä, muistutti Ville Nisonen.

Taltiointi kuntavaalikeskustelusta on katsottavissa Yle Areenassa.