Kelan pääjohtaja: Toimeentulotuen ruuhkat yllätys – ohi huhtikuussa

Pääjohtaja Elli Aaltosen mukaan Kelassa ei osattu varautua siihen, kuinka työlästä toimeentulotukihakemuksien läpikäyminen on. Aaltonen lupaa, että ruuhkat saadaan purettua huhtikuussa.

A-studio
Elli aaltonen
Elli AaltonenYle

Kelan tulisi tehdä toimeentulotukea koskevat ratkaisunsa seitsemän päivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyajat ovat kuitenkin venyneet. A-studiossa vieraillut Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo, että Kela saa toimeentulotukiruuhkansa purettua huhtikuussa.

– Huhtikuussa olemme jo kauttaaltaan alle seitsemän vuorokauden käsittelyajoissa, Aaltonen lupaa.

Hän kertoo, että koko maan keskiarvoinen käsittelyaika on tällä hetkellä 7,9 päivää. Tilanne vaihtelee kuitenkin alueittain, ja eteläisessä Suomessa tukipäätöstä voi joutua odottamaan yli kymmenen päivää.

Kela esitti 28.2. kunnille pyynnön, että niiden virkailijat tulisivat apuun purkamaan hakemussumaa. Aaltonen kertoo, että pyyntöön on tartuttu.

– Muutamista kunnista on ehtinyt tulla tarjouksia. 5-6 kuntaa on vastannut myönteisesti.

Hänen mukaansa ensi viikolla aiheesta on tarkoitus keskustella lisää kuntien kanssa.

Työtaakka yllätys

Toimeentulotukeen liittyvä tarveharkinta tekee siitä luonteeltaan erilaisen etuuden kuin muista Kelan sosiaalietuuksista. Kelan etuuksista esimerkiksi työttömyysturvaa nimitetään syyperustaiseksi.

Syyperustaisten etuuksien myöntäminen on automaattista ehtojen täyttyessä eli vaikkapa työttömyysturvan tapauksessa silloin, kun tuen hakija on työtön.

Toimeentulotukihakemuksien käsittelyn työläys yllätti Aaltosen mukaan Kelan.

– Tästä luulen, että olemme kaikki samaa mieltä, eli kyllä.

Aaltonen lupasi helpostusta myös lukiolaisten toimeentulotukitilanteeseen. Tällä hetkellä Kela tulkitsee, että lukiolaisten tulisi ottaa opintolainaa. Myös tästä asiasta Aaltonen lupasi lisätietoa ensi viikolla.