Italian rannikkovartiosto pelasti lähes tuhat Eurooppaan pyrkinyttä

Libyasta Eurooppaan Välimeren kautta pyrkivien määrä jatkaa kasvuaan.

Välimeri
Mereltä pelastettuja pakolaisia Välimerellä Libyan rannikon edustalla lokakuussa 2016.
Mereltä pelastettuja pakolaisia Välimerellä Libyan rannikon edustalla lokakuussa 2016.AOP

Italian rannikkovartiosto ilmoittaa jälleen pelastaneensa lähes tuhat ihmistä Libyan rannikon vesiltä.

Noin 970 ihmistä pyrki torstaina Eurooppaan neljällä kumiveneellä, yhdellä puupaatilla ja yhdellä hieman isommalla veneellä.

Italian rannikkovartioston lisäksi pelastusoperaatiossa oli mukana Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin alaisuudessa norjalainen alus sekä kaksi muuta alusta. Mukana operaatiossa olivat lisäksi Välimerellä toimiva pelastusjärjestö SOS Mediterranee, Lääkärit ilman rajoja sekä espanjalainen avustusjärjestö.

Yli 13 400 ihmistä on saapunut Italian rannikolle pelkästään tämän vuoden aikana. Määrä on kasvanut 50-70 prosentilla verrattuna kahden edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. YK:n mukaan yli 440 Libyasta meriteitse lähtenyttä ihmistä on kuollut tai kadonnut tammikuun ja helmikuun aikana.

Turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten kiihtyvän virran on arvioitu johtuvan siitä, että EU:n pelätään sulkevan Välimeren reitin.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan myös ongelmat Libyassa kiihdyttävät pakolaisten tuloa.

– Tulijoiden määrän kasvu on todennäköisesti seurausta siitä, että olot Libyassa muuttuvat entistä vaarallisemmiksi, IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo sanoi viime kuussa uutistoimisto AFP:lle.

Lähteet: AFP