Donald Trumpin hallinto Venäjä-kohun keskellä – Nämä asiat tiedetään nyt

Presidentti Trumpin ja hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteydet ovat olleet suurennuslasin alla viime kesästä lähtien. Nämä neljä asiaa tiedetään nyt.

Donald Trumpin vaalikampanja
Jeff Sessions.
OIkeusministeri Jeff SessionsJim Lo Scalzo / EPA

Presidentti Donald Trumpin hallinto joutui tällä viikolla uudelleen Venäjä-kohun keskelle.

Keskiviikkona kävi ilmi, että hänen oikeusministerinsä Jeff Sessions tapasi Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakinin kahdesti Trumpin vaalikampanjan aikana. Sessions ei ollut kertonut tapaamisista.

Sessions jääväsi itsensä Trumpin hallinnon ja Venäjän välisiä suhteita tutkivan komission johdosta torstaina.

Miten kaikki alkoi?

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanjaa hakkeroitiin ja sen tietoja vuodettiin. muun muassa WIkileaks-sivustolle.

Yhdysvaltain tiedustelu syytti lokakuussa hakkeroinnista Venäjää.

Kaksi kuukautta myöhemmin tiedustelupäälliköt julkaisivat raportin, jonka mukaan Vladimir Putinin hallinto oli hakkeroinnin takana.

Raportin mukaan hakkeroinnin tarkoitus oli vahingoittaa demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin vaalikampanjaa Trumpin eduksi.

Paljastusten seurauksena presidentti Barack Obama määräsi Venäjälle pakotteita ja karkotti maasta 35 venäläisdiplomaattia.

Vain vähän myöhemmin yhdysvaltalaisviestimet kertoivat, että Venäjällä olisi hallussaan Trumpin yksityiselämään ja liiketoimintaan liittyvää noloa materiaalia, jolla se voisi halutessaan kiristää Trumpia.

Tietojen kerrottiin olevan peräisin vuodetuista tiedusteluraporteista. Niiden todenperäisyyttä ei ole pystytty vahvistamaan.

Tutkinta Venäjän toimista Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana jatkuu sekä Yhdysvaltain oikeusministeriössä että kongressissa.

Miten Trumpin kampanja liittyy kohuun?

Käynnissä olevissa tutkimuksissa pyritään nimenomaan selvittämään, yrittivätkö Trumpin kampanja ja Venäjän hallinto vaikuttaa vaalin tulokseen yksissä tuumin.

Tätä varten tutkitaan Trumpin kampanjan ja Venäjän yhteydenpito ennen ja jälkeen vaalien.

Useilla Trumpin kampanja-avustajilla oli bisnesyhteyksiä venäläisiin poliitikkoihin sekä Venäjä-taustaisiin ukrainalaisiin.

Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort erosi epäilyttävien Ukraina-kytkösten takia elokuussa.

Valkoinen talo on kiistänyt, että Manafort tai muut kampanjavaikuttajat olisivat ollet yhteyksissä Venäjän tiedusteluun ennen vaaleja.

Mitä epäilyt ovat toistaiseksi aiheuttaneet?

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan helmikuun puolivälissä sen jälkeen kun häntä syytettiin varapresidentti Mike Pencen ja Valkoisen talon viranomaisten johtamisesta harhaan.

Yhdysvaltalaismedia paljasti Flynnin puhuneen suurlähettiläs Sergei Kisljakinin kanssa Venäjään kohdistuvista pakotteista ennen turvallisuusneuvonantajana aloittamista.

Kongressi tutkii nyt, lupasiko Flynn suurlähettiläälle Yhdysvaltojen Venäjä-vastaisten pakotteiden höllentämistä.

Uusin käänne tapahtui torstaina, kun demokraatit vaativat torstaina oikeusministeri Jeff Sessionsia eroamaan.

Sessions oli tavannut Venäjän Washingtonin-suurlähettilään Sergei Kisljakin kahdesti Donald Trumpin vaalikampanjan aikana, vaikka oli kiistänyt tämän ennen virkaan nimittämistään.

Sessions painotti torstaina, että hän ei tavannut suurlähettilästä osana vaalikampanjaa.

Presidentti Trump puolusti torstaina oikeusministeriään. Trump myös syytti demokraatteja "noitavainosta". Hänen mukaansa demokraatit ovat menettäneet otteensa todellisuudesta.

Donald trump
Presidentti Trum puolusti oikeusministeriään torstaina. Saul Loeb / Lehtikuva / AFP

Miksi Sessionsin tilanne on erityinen?

Oikeusministerinä Sessions valvoo liittovaltion poliisin FBI:n toimintaa.

Sekä republikaaneista että demokraateista on jo vaadittu, että Sessionsin pitäisi jäävätä itsensä kaikista Venäjä-yhteyksiin liittyvistä tutkimuksista. Tukimuskomission johtajan paikasta hän on jo luopunut.

Oikeusministerin asemaa vaikeuttaa sekin, että hän kiisti valaehtoisessa lausunnossa tavanneensa suurlähettilään vaalikampanjan aikana.

Trumpin republikaaneilla on enemmistö sekä kongressissa että senaatissa. Demokraatit ovat sanoneet pelkäävänsä, että republikaanit tukahduttavat kongressin tutkimukset suojellakseen presidenttiä.

Jatkossa yksi vaihtoehto voisi olla vahvan ulkopuolisen syyttäjän palkkaaminen tutkintaa varten.

Lähteet: AFP, AP