Lehdet 100 vuotta sitten: Salaviinatehtaat ja rikokset kiinnostivat

Rikokset ovat osa lehtien, erityisesti iltapäivälehtien luetuinta aineistoa. Niin on ollut aina suomalaisten lehtien alkuajoista lähtien. Sata vuotta sitten, sota-ajan tunnelmissa pimeä lihakauppa rehotti.

kirjastot ja arkistot
Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 3.3.1917: Suuri Lihatakavarikko Hattulassa

Viime keskiviikkoiltana otettiin Hattulassa Parolan Hämeenlinnan välisellä tiellä takavarikkoon kaksi hevoskuormallista sianlihaa.

Jo edellisellä viikolla oli kuultu Hattulan Osuusmeijeriltä viedyksi sianlihaa 522 klloa, jotka ei oltu tarkoitettu Karja r.l:n hyväksi, vaan joutuivat helsinkiläisten välikauppiaiden käsiin.

Koska oli syytä epäillä, että tällaista laitonta keinottelua oli jo aiemmin harjoitettu ja tultaisiin vastakin harjoittamaan, ryhtyi Hattulan nimismies pitämään tätä toimintaa silmällä.

Ja tapasikin keskiviikkoiltana Parolan-Hämeenlinnan välisellä tiellä kaksi hevoskuormallista sianlihaa matkalla Hämeenlinnaan päin.

Kuormat, jotka sisälsivät 491 kiloa sianlihaa, kuuluivat teurastajalle, joka pidätettynä kertoi poliisikuulustelussa, että lihat oli lähetetty Aitoon meijeriltä Hattulan Osuusmeijerille, jossa lihat punnittiin ja paloiteltiin.

Täältä tuli teurastaja ne noutamaan kahdella hevosella aikoen kuljettaa ne maanteitse Malmille ne siellä myydäkseen muille.

Mukana olleet henkilöt tullaan pakollisten määräysten nojalla asettamaan syytteeseen keinottelusta.

Omasta puolestamme täytyy meidän ihmetellä, että tällaista laitosta kuin Hattulan osuusmeijeri käytetään lihojen säilytys, punnitus ja paloittelupaikkana. Mitenkähän se mahtaa sopia yhteen meijeritalouden kanssa.

Kuvakaappaus mainoksesta Hämeen Sanomissa 3.3.1917
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 3.3.1917: Viinatehdas pappilan metsänvartijan saunassa

Poliisikonstaapeli tapasi metsänvartijan saunan kodasta salaviinatehtaan, jossa metsänvartijan vaimo parhaillaan istui viinapannun ääressä kohennellen tulta pannun alla.

Tehtaan kalustona oli isohko viinankeittopata, galvanoidusta rautapellistä tehty pannu, jossa kiehui puisen kannen alla sikuna ja helmeilevä kirkas neste juosta lirisi rautaiseen pienempään pataan.

Kannun piippuineen, hatun ja padat sekä noin 4 litraa viinaa takavarikoi poliisi ja muu kalusto särjettiin.