Superikäluokka kirittää nyt asuntokauppaa – kouluikään tulevat lapset vaativat enemmän neliöitä

Asuntokauppa on vilkastunut alkuvuonna, kertovat tuoreimmat tilastot. Vuonna 2010 syntynyt suuri ikäluokka aloittelee koulutietään ja kannustaa vanhempia asunnonvaihtoon.

asuminen
Asuntoja Joensuussa.
Ismo Pekkarinen / AOP

– Monet kotitaloudet ovat heikon taloudellisen kehityksen aikana siirtäneet muuttopäätöstään isompaan asuntoon. Talouden virkoamisen myötä perheillä on paremmin rahkeita siirtyä tarpeiden mukaiseen asuntoon. Kun muuttopäätöksiä tehdään usein ennen lapsen koulun alkamista, on selvää, että tämä vuosi on vilkasta asunnonvaihtojen aikaa, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Omaa huonetta vaativien joukko onkin tänä vuonna tavallista suurempi. Vuonna 2010 syntyneiden ikäluokka oli suurin 14 vuoteen.

Tilastografiikka syntyneiden määrästä 1990-2016
Yle Uutisgrafiikka

Omakotitalo houkuttaa taas

Rakennusteollisuuden näkemystä tukee sekin, että uusien pientalojen tilaukset ovat vilkastuneet. Kysyntää tosin on ollut alkuvuonna kaikentyyppisillä asunnoilla.

Kiinteistövälistysalan keskusliiton KVKL:n mukaan asuntokauppa kävi tammikuussa hyvin ja erityisenä ilonaiheena mainittiin juuri käytettyjen omakotitalojen kaupan selvä kasvu.

– Omakotitalokauppa on hiipunut Suomessa vuosikausia. Niiden kauppa on vähentynyt vuoden 2007 yli 15 000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12 000 kappaleen tasolle. Pieni piristyminen on oikeansuuntainen asia, mutta kirittävää silti riittää, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila toteaa.

Alalla arvuutellaan nyt, hakeutuvatko perheet kaupunkien laitamille vai keskustojen isoihin asuntoihin.

– Mielenkiintoista on nähdä, mihin suuntaan kysyntä purkautuu. Tänä vuonna saamme viitteitä siitä, onko kerrotalovaltaistumisen ja pientalotuotannon supistumisen taustalla ollut kyse muutoksesta kotitalouksien preferensseissä vai sopeutumisesta heikkoon talouskehitykseen, RT:n Pakarinen pohtii.

Asuntorakentamisessa ennätysvuosi

Viime vuonna asuntotuotanto virkosi 1990-luvun laman jälkeisen ajan ennätyslukemiin.

Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan Suomessa aloitettiin viime vuonna noin 38 000 asunnon rakentaminen ja niistä iso osa valmistuu tänä vuonna. Toissa vuonna asuntoja aloitettiin rakentamaan 33 000. Kasvu on painottunut vahvasti kerrostalotuotantoon, joita valmistuu kuluvana vuonna markkinoille eniten sitten 1970-luvun kiivaiden lähiörakentamisaikojen.

Grafiikka valmistuneiden asuntojen määrästä.
Yle Uutisgrafiikka

Rakennusbuumin kuumin vaihe näyttää kuitenkin olevan takana. Rakennusteollisuus RT:n helmikuun asuntotuotantokyselyn mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen aloitusten arvioidaan kääntyvän tänä vuonna laskuun. Asuntoaloitusten kokonaismäärä pudonnee tänä vuonna muutamalla tuhannella.

Käänteen taustalla ovat asuntosijoittajat. Vuodesta 2015 lähtien vilkastunut asuntotuotanto alkaa kunnolla näkyä tänä vuonna valmistuvien asuntojen määrissä. Se tarkoittaa vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntymistä ja valinnanvaran kasvua vuokramarkkinoilla.

Jos asuntoihin ei saa enää helposti vuokralaisia, vuokratuotto laskee, mikä saa sijoittajat siirtämään uusien asuntojen rakentamista. Toisaalta asuntojen hinnoissakin on ollut paikoin jopa kaupungeissa laskua.

– Tämä vuosi on monella tapaa mielenkiintoinen uudisasuntotuotannon näkökulmasta. Asuntosijoittajien merkitys uudisasuntotuotannossa on noussut arviolta neljäsosaan ja kerrostalorakentamisessa reiluun kolmannekseen. Sijoittajien liikkeet asuntomarkkinoilla voivat heilauttaa asuntojen tuotantoa nopeasti, Pakarinen sanoo.