1. yle.fi
  2. Uutiset

Miehikkälässä tarjolla äänestäjälle vain kolme puoluetta

Pikkukunnassa joka toinen ehdokas voi päästä valtuustoon.

kuntavaalit
Miehikkälä
Juha Korhonen / Yle

Miehikkälässä kevään kuntavaalit ovat kahden kauppa. Keskustan ja kokoomuksen kisassa SDP yrittää pitää kiinni siitä, mitä sillä tälläkin hetkellä on. Sosialidemokraateilla on vain yksi ehdokas, saman verran kuin tällä hetkellä valtuutettuja. Viime kuntavaaleissa SDP:llä oli neljän nimen lista.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa kolmesta eniten ääniä keränneistä Tarja Alastalo ja Jari Heinonen jatkavat, Aleksi Kivelä sen sijaan ei. Kaikki kolme ovat keskustalaisia.

Eniten ehdokkaita on nykyisellä valtapuolueella keskustalla. Se pääsi vielä yli kahdenkymmenen nimen, vaikka edellisten kuntavaalien 23:sta ehdokkaasta määrä vähenikin kahdella. Kokoomus sen sijaan onnistui lisäämään ehdokasmääräänsä yhdellä, sillä on nyt neljätoista henkeä listoillaan.

Muita puolueita ei Miehikkälän ehdokaslistoilla ole. Kunnanvaltuustoon pyrkii tänä keväänä seitsemän henkilöä vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Äänestäjillä on valittavanaan toistakymmentä uutta nimeä, jotka eivät olleet ehdolla vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Entistä selvemmin pienten joukossa

Kymenlaakson pienimmän kunnan ehdokasmäärä, 37, tarkoittaa sitä, että noin joka toinen ehdokas tulee valituksi 21:n jäsenen kunnanvaltuustoon. Tilanne ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen Suomessa.

Kuntaliitto pitää tilastoa suhdeluvuista, jotka mittaavat sitä, kuinka paljon kunnassa on ehdokkaita yhtä valtuustopaikkaa kohden. Miehikkälän suhdeluku tänä keväänä on noin 1,8. Edellisissä kuntavaaleissa lukema oli vielä hieman päälle kahden.

– Vuoden 2012 kuntavaaleissa Suomessa oli 13 kuntaa, joissa ehdokkaita per valtuustopaikka oli vähemmän kuin Miehikkälässä nyt. Pienin suhdeluku 1,4 oli kainuulaisella Ristijärvellä, kertoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.

Ehdokasmäärän väheneminen saattaa tuoda vaalitulokseen myös yhden erikoisuuden.

– Jos esimerkiksi SDP:n ainoa ehdokas valitaan valtuutetuksi, hänellä ei ole varavaltuutettua, sanoo johtava lakimies Riitta Myllymäki Kuntaliitosta.

Kuntavaaliehdokkaisiin voi tutusta Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Yle Kotkan alueelliset kuntavaalitentit alkavat tänään Miehikkälästä.Tentit kuullaan Radio Suomen iltapäivälähetyksessä klo 17 uutisten jälkeen.

Lue seuraavaksi