Brittitutkimus: Ilmansaasteet lisäävät bakteerien vastustuskykyä

Ilmansaasteiden noki voi myös auttaa bakteereja piiloutumaan ihmisen immuunijärjestelmältä, tutkijat havaitsivat.

ilman epäpuhtaudet
Nainen yskii nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Tuoreen tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmansaasteet voivat lisätä hengitystietulehduksia aiheuttavien bakteerien vastustuskykyä antibiooteille. Saasteet myös muuttavat bakteerien toimintaa tavalla, joka edistää niiden leviämistä elimistössä.

Hengitystiesairauksien on tiedetty lisääntyvän saastumisen myötä, mutta tuore tutkimus lisää ymmärrystä tavasta, jolla ilmansaasteet vaikuttavat terveyteen, sanoo Leicesterin yliopiston poikkitieteellistä tutkimusryhmää johtanut Julie Morrissey. Hänen mukaansa tutkimus voi vaikuttaa myös tapaan, jolla tauteja hoidetaan.

Tutkijat havaitsivat, että ilmansaasteissa oleva musta hiili muuttaa tapaa, jolla bakteerit kasvavat ja muodostavat yhteisöjä.

Tämä puolestaan voi vaikuttaa siihen, miten hyvin bakteerit selviävät hengitysteiden limakalvoilla ja miten hyvin ne pystyvät piiloutumaan ihmisen immuunijärjestelmältä.

Pneumokokki leviää ja kestää antibiootteja

Nelivuotisessa tutkimuksessa keskityttiin kahteen keskeiseen hengitystietulehdusten aiheuttajaan: pneumokokkiin (siirryt toiseen palveluun) ja stafylokokkiin (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksessa havaittiin, että musta hiili lisäsi pneumokokin vastustuskykyä penisilliinille ja muutti myös stafylokokin sietokykyä antibiootteja vastaan. Se myös edisti pneumokokin leviämistä nenästä muihin hengitysteihin ja auttoi siten tautia kehittymään.

Leicesterin yliopiston professori Paul Monks arvioi, että tutkimus antaa lisäpontta pyrkimyksille rajoittaa ilmansaasteita.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ilmasaasteet ovat ympäristötekijöistä suurin yksittäinen terveysriski. WHO arvioi vuonna 2014, (siirryt toiseen palveluun)että ilmansaasteille altistumisen seurauksena vuosittain kuolee ennenaikaisesti noin seitsemän miljoonaa ihmistä.

Mustaa hiiltä eli nokea (siirryt toiseen palveluun) syntyy polttoaineiden epätäydellisessä palamisessa.

Leicesterin yliopiston tutkimus on julkaistu Environmental Microbiology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).