Välikysymys: Ammatillinen koulutus on keskellä hallitsematonta mullistusta

Kaikki oppositiopuolueet allekirjoittivat Vihreiden alulle paneman välikysymyksen ammatillisesta koulutuksesta.

ammatillinen koulutus
Autoalan opiskelijoita.
Autoalan opiskelijoita.Sakari Partanen / Yle

Hallitus on saanut oppositiolta välikysymyksen ammatillisen koulutuksen leikkauksista.

Oppositio pelkää, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päättämät 190 miljoonan euron leikkaukset heikentävät koulutuksen laatua ja nuorten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan.

Opposition välikysymyksestään antaman tiedotteen mukaan ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkojen määrä laskee kuluvana vuonna viidellä tuhannella. Vuoden 2014 tasoon verrattuna aloituspaikkoja on 7000 vähemmän. Oppilaitokset joutuvat leikkausten vuoksi paitsi karsimaan aloituspaikkoja myös vähentämään lähiopetusta, sulkemaan opetuspisteitä ja irtisanomaan opettajia, tiedotteessa todetaan.

Oppositio huomauttaa, että ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkojen määrä laskee kuluvana vuonna viidellä tuhannella. Vuoden 2014 tasoon verrattuna aloituspaikkoja on 7000 vähemmän. Oppilaitosten henkilöstövähennystarpeeksi on yt-neuvotteluissa laskettu noin 2800 henkilötyövuotta. Tähän mennessä on irtisanottu 648 opettajaa. Osassa oppilaitoksia yt-neuvottelut ovat käynnissä ja henkilöstövähennyksiä on odotettavissa lisää.

Opposition mukaan ammatillisten oppilaitosten viikkotuntimäärä oli jo vuonna 2013 pudonnut 28 tuntiin aiemmasta 32 tunnista. Opettajien ammattijärjestö OAJ:N mukaan lähiopetusta annettiin viime vuonna keskimäärin 22 – 24 viikkotuntia. Oppositio arvioi tuntimäärän putoavan leikkausten jälkeen monilla aloilla jo alle 20 tuntiin.

Lähiopetuksen vähenemistä on korvattu työpaikoilla tapahtuvalla oppimisella. Oppositio epäilee, että yritysten harteille ollaan siirtämässä liian suurta osaa koulutusvastuusta. Välikysymyksessä todetaan, että jo nyt työpaikoilta kuuluu viestiä siitä, että vastuu opiskelijoiden ohjaamisesta kuormittaa henkilöstöä.

Oppositio on huolissaan myös koulutuksen alueellisen saatavuuden heikkenemisestä. Tämä uhkaa erityisesti maaseudun ja lähiöiden poikien mahdollisuuksia saavuttaa peruskoulun jälkeistä työllistymistä turvaavaa tutkintoa, kun koulutuksen alueellinen saavutettavuus heikkenee, sanotaan tiedotteessa.

Oppositiota huolettaa myös erityisesti nuorten miesten työttömyys. Sen mukaan leikkaukset vaarantavat entisestään koulutuksen tasa-arvoa ja voivat johtaa nuorisotyöttömyyden sekä työstä ja koulutuksesta syrjäytymisen pysyvään ja merkittävään kasvuun.