Jättityömaa näkyvillä ja piilossa – Perhon kirkonkylän koulua on rakennettu säältä suojassa

Parin viikon päästä työmaa plajastuu ohikulkijoillekin. Hupun alla rakennellaan parhaillaan sisäkattoa.

rakennustyömaa
Kuvassa sääsuojan alla rakennettava kattotyömaa
Sääsuojan alla rakennettaessa edes räntäsade ei haittaa.Raila Paavola / Yle

Perhon kirkonkylän koulun rakennustyömaalla ei hätkähdetä, vaikka maaliskuu on alkanut räntäsateessa. Työt jatkuvat hyvällä vauhdilla, sääsuojan alla.

Ilman pressuja työmaalla olisi kulunut paljon aikaa pelkästään lumitöihin, kertoo rakennusprojektia vetävä toimitusjohtaja Reijo Palosaari.

– Meillä menisi pari tuntia illalla paikkojen peittämiseen ja 2-3 tuntia aamulla lumen poistamiseen.

Palosaari arvioikin, että sääsuojaus nopeuttaa valmistumista noin kuukaudella.

Projektin urakkapapereissa määriteltiin jo valmiiksi, että rakentaminen tehdään säältä suojassa. Arvioiden mukaan huputuksen hinta on 3-5 prosenttia kokonaiskustannuksista. Perhon tapauksessa satoja tuhansia euroja, laskee Palosaari.

Suojilla pystytään estämään kosteuden pääsy rakenteisiin. Rakentajille pressut tuovat mukavuutta.

Suomessa 15 vuoden historia

Sääsuojien käyttö suomalaisilla rakennustyömailla alkoi viitisentoista vuotta sitten, kertoo aluepäällikkö Mikko Tammihovi Telinekataja-yhtiöstä.

Rakennustelineitä ja sääsuojia rakentajille tarjoavasta Telinekatajasta kerrotaan, että Suomessa korjaus- ja lisärakentamisessa on jo pitkän aikaa käytetty sääsuojia. Uudisrakentamisessa tapa on vasta kasvussa. Pääkaupunkiseudulla yli puolet kattotöistä tehdään sääsuojattuina, mutta uusista kouluista selvästi alle puolet.

Kuvassa säältä suojattu koulurakennuksen työmaa
Raila Paavola / Yle

Toimitusjohtaja Reijo Palosaari ei näe Perhon työmaan huputtamisessa mitään haittoja. Vaikka pressut eivät ole avattavia, materiaalia on päässyt tuomaan yläkerroksiin kurottajan avulla. Toimivat reitit on suunniteltu etukäteen.

– Tavarat saadaan vesikatolle ympäri pyörivällä kurottajalla. Peltejä asennetaan ison saksilavan avulla. Kurottajalla pääsee ajamaan suojan sisään kahdesta paikasta.

Tuuli voi riepottaa

Vuokrasuojia tarjoavasta Telikatajasta kerrotaan, että pressujen asentaminen on haastavaa rannikolla, jossa esimerkiksi kova tuuli hankaloittaa työtä.

Perhon työmaallakin koettiin hankalia hetkiä, kun sääsuojaa asennettiin.

– Asennusvaiheessa täällä oli myrskyt päällä, niin pelättiin, että pressu lähtee tuulen mukana. Tällä viikolla luultiin, että pressu halkeaa lumikuorman takia, sillä päärakennuksen katolta lumi tulee sivurakennuksen katolle, mutta saimme lumen pois ajoissa, kertoo Reijo Palosaari.

Koulua on rakennettu sääsuojan alla muutamia kuukausia. Nyt asennellaan jo sisäkattoa. Maaliskuun puolessavälissä suojat poistetaan ja ohikulkijatkin näkevät uuden koulun aihion. Rakennus on valmis loppuvuodesta.