1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. evankelis-luterilainen kirkko

Kotkassa ja Savonlinnassa vedetään jyrkkää linja homopareille – monissa muissa kirkoissa ovet avautuvat rukoushetkille

Kaksi seurakuntaa Mikkelin hiippakunnassa on kieltänyt homoparien puolesta rukoilun kirkon tiloissa.

evankelis-luterilainen kirkko
Jeesus ristillä veistos kirkossa.
YLE

Mikkelin hiippakunta on selvittänyt, miten samaa sukupuolta olevien avioparien puolesta rukoilu on järjestetty sen seurakunnissa. Kysely lähetettiin kaikille seurakunnille sen jälkeen, kun Kotka-Kymin seurakunta päätti ettei parien puolesta saa rukoilla kirkkojen tiloissa.

Kyselyssä selvisi, että hiippakunnan alueella vain Kotkassa ja Savonlinnassa seurakunta on kieltänyt rukoilun samaa sukupuolta olevien puolesta kirkoissa. Savonlinnassa päätös oli yksimielinen, kun taas Kotkassa kirkkoherra oli kirkkoneuvoston kanssa eri linjoilla.

Seurakuntia on hiippakunnan alueella yhteensä 36. Näistä 11 seurakunnassa kirkot ovat käytettävissä samaa sukupuolta olevien pariskuntien tilaisuuksiin, joissa rukoillaan heidän kanssaan ja heidän puolestaan. 12 seurakunnassa asiaa ei ole vielä käsitelty.

Kuudessa seurakunnassa kysymys oli ymmärretty väärin. Seurakunnat olivat vastanneet kysymykseen, saako samaa sukupuolta olevia pariskuntia vihkiä kirkossa.

Viisi seurakuntaa ei vastannut kyselyyn.

Kotka-Kymin ja Savonlinnan seurakunnissa samaa sukupuolta olevien parien puolesta voidaan kuitenkin rukoilla muissa seurakunnan tiloissa, kuten seurakuntataloissa ja kerhotiloissa.

Kotka-Kymin seurakunnan päätös menee tuomiokapitulin käsittelyyn, koska kirkkoherra ja kirkkoneuvosto eivät olleet asiassa yksimielisiä.

Lue seuraavaksi