Meteorologin terveiset lomalaisille: Parhaat hiihtokelit sattuvat heti loman alkuun

Baltiasta pohjoista kohti nouseva matalapaine luo ensi viikon sääennusteeseen epävarmuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin alkuviikoksi olisi luvassa aurinkoa ja kunnon pakkasta Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Talvisää
Hiihtäjä lumisessa maastossa.
Kimmo Brandt / AOP

Itä- ja Pohjois-Suomen talvilomaviikko näyttää vaihtelevalta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen. Lomaviikko alkaa aurinkoisessa pakkassäässä ja muuttuu vähitellen lauhempaan ja pilvisempään suuntaan.

– Viikonvaihde on se paras aika, jos etsii aurinkoa ja talvisempaa säätä. Sitten pilvisyys lisääntyy etelässä. Idässä sunnuntai, maanantai ja pienellä epävarmuudella tiistai voisivat olla ihan hienoja, aurinkoisia pakkaspäiviä, Tuovinen kertoo.

Aurinkoisella säällä on suuri vaikutus.

Esko Lehto

Etelä-Suomeen on odotettavissa lauha ja melko pilvinen viikko. Idässä puolestaan maanantai alkaa kunnon pakkassäässä. Maanantain vastaisena yönä pakkanen on 15 asteen vaiheilla ja päiväsaikaan neljästä viiteen astetta. Pohjoisessa ollaan vielä selvemmin pakkasella.

Laskettelukeskuksissa iloitaan auringosta

Laskettelukeskuksille aurinkoinen sää on luonnollisesti hyvä uutinen. Pohjois-Savossa, Kuopion Nilsiässä sijaitsevan Tahkon hiihtokeskuksen rinteet ovat loskakeleistä huolimatta yhä hyvässä kunnossa.

– Kyllähän varsinkin aurinkoiset päivät ovat tervetulleita, ne saavat porukan liikkeelle. Kauniilla säällä myös lähialueelta tulee ihmisiä päiväksi laskemaan rinteeseen, Tahkon rinnepäällikkö Janne Marjo sanoo.

Samaa sanotaan Länsi-Lapista, Kolarin kunnan Ylläkseltä.

– Aurinkoisella säällä on suuri vaikutus. Nyt on ollut mahtavasti väkeä ja sitä on paljon, kun on hienot kelit. Se on täysin kiinni säästä, rinnepäällikkö Esko Lehto painottaa.

Viikon puolivälissä pilvistyy

Tuovinen ennustaa, että vielä tiistaikin olisi Itä-Suomessa melko aurinkoinen pakkaspäivä. Keskiviikkona sää kuitenkin muuttuisi.

– Tähän liittyy suurta epävarmuutta. Matalapaine yrittää nousta Baltiasta kohti pohjoista ja se toisi mukanaan hajanaisia lumisateita ja ehkä jäätäviä tihkusateita tiistain ja keskiviikon kuluessa. Veikkaisin ennemmin, että idän osalta keskiviikkona, Tuovinen arvioi.

Viikonvaihde on se paras aika, jos etsii aurinkoa ja talvisempaa säätä.

Jari Tuovinen

Pohjoisempana sää pysyisi Tuovisen mukaan aurinkoisempana pidempään ja vasta torstai saattaa olla ensimmäinen pilvisempi päivä. Lapissa sateet tulevat heikkona lumisateena. Sademäärät jäänevät sekä pohjoisessa että idässä vähäisiksi.

– Lappi selviää ensi viikon aika vähin satein ja siellä on kiva lopputalvinen keli, pakkasta on viiden ja 15 asteen välillä pilvisyydestä riippuen.

Viikonloppuna voi olla plussaa

Sään lauhtumisesta huolimatta Itä-Suomessakin elohopea pysyttelisi Tuovisen mukaan pari kolme astetta pakkasen puolella.

– Jos lounaisvirtaus voimistuu, se nostaa lämpötilan lähelle nollaa. Se jää nähtäväksi, mutta joka tapauksessa plussakelit menevät viikonlopulle, sitä ennen ollaan pikkupakkasella. Jäätävän tihkun lisäksi tulee heikkoa lumisadetta. Vesiräntää ei olisi kuitenkaan tiedossa.

Etelä-Suomessa puolestaan loppuviikosta, torstain ja perjantain kuluessa, voi tulla räntääkin. Lämpötila on nollan vaiheilla tiistaista eteenpäin. Tuovisen arvion mukaan lämpötila ei nouse kovin paljon plussan puolelle etelässäkään ennen viikonloppua.

– Länsi-Suomeen sopii aika pitkälle samat asiat kuin Etelä-Suomeenkin eli sama matalapaine vaikuttaa sielläkin säähän. Ehkä siellä ollaan enemmän pakkasen puolella kuin ihan etelärannikolla, mutta ei sielläkään mitään tiukkoja pakkasasteita ole. Viittä astetta korkeintaan Pohjanmaan seutuvilla.