Hyppää sisältöön

Toimeentulotukien viivästyminen näkyy jo leipäjonoissa – Heikki Hursti: En muista vastaavaa

Perustoimeentulotukipäätösten siirto kunnilta Kelalle johti ruuhkasumaan. Tukien myöhästyminen on tällä viikolla näkynyt ja kuulunut leipäjonoissa.

Ihmiset jonottivat elintarvikkeita jäisellä tiellä Helsingin Myllypurossa maaliskuussa 2017. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perustoimeentulotukien viivästyminen heijastuu Helsingin leipäjonoihin. Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman sanoo, että Myllypuron leipäjonossa kävijöitä on ollut tällä viikolla enemmän kuin normaalisti.

– Tämän kuun alussa kävijöitä on ollut 100–200 enemmän kuin yleensä kuun alussa. Kuukauden alkupuolella on yleensä vähemmän kävijöitä, koska silloin tulevat eläkkeet.

Tällä viikolla Myllypuron leipäjonossa on käynyt Backmanin mukaan noin 700 kävijää päivässä. Yleensä kuukauden alussa kävijöitä on noin 500 päivässä.

Helsinginkadun leipäjonossa toimeentulotuen näkyminen ei ole ainakaan vielä merkittävästi pidentänyt jonoa, mutta rahapula kyllä kuuluu ihmisten puheissa.

– Kyllä se näkyy ja kuuluu, aika kurja tilanne. Tänäänkin minulle soitti aamulla yksi ihminen, että joutuu ensimmäisen kerran tulemaan ruokajonoon. Häneltäkin oli avustukset jääneet tulematta, kuvaa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti.

Hursti sanoo, ettei hän äkkiseltään muista vastaavaa tilannetta.

– Reilu viikko sitten sain ensimmäisen kerran kuulla jonossa ja muutamalta vapaaehtoiselta työntekijältä, että rahat eivät ole tulleet. Nyt selvästi on useampia ihmisiä, jotka ovat tästä kertoneet ja haluavat purkaa sisintään. Toivottavasti tilanne saataisiin purettua mahdollisimman nopeasti.

Hurstin elintarvikejaossa Helsinginkadulla käy noin 3 000 kävijää joka jakokerta.