1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kokoomus tähtää suurimmaksi kuntapuolueeksi

Puolueen kovin kilpailija kuntavaaleissa on SDP, ei keskusta.

Kokoomuksen Naisten Helsingin piirin puheenjohtaja Pia Hytönen otti selfien puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa kokoomuksen kampanjabussin edessä Helsingissä 3. maaliskuuta Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa, että puolueen kuntavaalikampanja erottuu etenkin kovimmasta kilpailijasta SDP:stä. Orpo arvostelee demareita pysähtyneisyydestä.

– Demareiden vastaus joka asiaan on ei. Rakenteita on uudistettava: soten valinnanvapaus toteutettava. Kaikki työpaikat ovat arvokkaita, olivat ne sitten yksityisellä tai julkisella sektorilla.

Kokoomus avasi kuntavaalikampanjansa perjantaina Suomea kiertävässä kuntabussissa. Bussi ajaa vaalikampanjan aikana läpi  kaikki manner-Suomen kunnat.

Kokoomuksen teemat vaaleissa ovat sivistys, yrittäjyys ja valinnanvapaus. Orpon mukaan kunnille yhä jää tärkeitä tehtäviä, vaikka sosiaali- ja terveydenhoito siirtyy maakuntien vastuulle.

Kokoomuksella on kuntavaaleissa 5 700 ehdokasta, mikä on tuhat vähemmän kuin viimeksi. 

Puolueen vaalibudjetti on puolittunut.  Edellisissä kuntavaaleissa kampanjointiin käytettiin 800 000 euroa. Kuluissa säästetään, ulkopuolisia mainostoimistoja käytetä, kampanjamateriaali ja mainokset  tehdään itse. Ehdokkaita kannustetaan omaleimaisuuteen.

– Esimerkiksi Helsingissä on niin paljon ehdokkaita, ettei tavanomaisuudella erotu, sanoo puoluesihteeri Janne Pesonen.

Kokoomuksella on muiden puolueiden tapaan ollut vaikeampaa löytää ehdokkaita kuin aiemmin. Helpointa ehdokkaiden löytäminen  on ollut keskuskunnissa, vaikeinta pikkukunnissa.

Kampanjaa varten suomalaisilta on kerätty viisinumeroinen luku ehdotuksia. Kysymys kuluu, millainen on tulevaisuuden kunta.

– Sataantuhanteen tähdättiin, mutta ihan siihen ei päästy, sanoo puoluesihteeri Janne Pesonen.