500 ihmistä siivoutui pois TE-toimiston listoilta – työttömien määräaikaishaastattelut paljastivat muuttuneita elämäntilanteita

Kaakkois-Suomen TE-toimisto palkkasi lisäväkeä työttömien määräaikaishaastatteluihin.

työnvälitys
Työvoimatoimisto
Anssi Ketonen / Yle

Kaakkois-Suomen TE-toimisto on palkannut kymmenen työntekijää tekemään työttömien haastatteluja kolmen kuukauden välein. Palveluesimies Jaana Vainikan mukaan haastattelut alkoivat heti vuodenvaihteessa vauhdilla.

Uutta haastattelujen ja työllistämissuunnitelmien tekeminen ei TE-toimistolle toki ole. Paine on kuitenkin nyt kova.

– Jokaisen asiakkaan tilanne pitää tarkastaa ja päivittää suunnitelmat, Vainikka sanoo.

Yhdellä haastattelijalla voi olla tuhatkin asiakasta.

Muutoksista unohdettu ilmoittaa

Jotain tulosta haastatteluista on jo nähtävillä. TE-toimiston asiakkaiden määrä väheni tammikuun alun ja helmikuun puolivälin välisenä aikana noin 500:lla. Luvussa ovat mukana kaikki TE-toimiston asiakkaat eli muun muassa työttömät työnhakijat, työtä etsivät opiskelijat sekä työllistetyt.

Vainikan mukaan työttömyys on yleisesti vähentynyt vuoden takaisesta. Toisaalta haastatteluissa on myös tullut ilmi tilanteita, että asiakkaat eivät ole muistaneet ilmoittaa työllistymisestään tai opiskelun alkamisesta.

– Haastatteluissa saadaan nopeasti tieto asiakkaan tilanteen muutoksesta, vaikka asiakkaan pitäisi itse se ilmoittaa, Vainikka huomauttaa.

Haastatteluissa asiakkaalle tarjotaan Vainikan mukaan työtä, koulutusta tai palveluja. Alkuvuoden aikana noin joka kolmannelle työttömälle on tehty työllistymissuunnitelma Kaakkois-Suomessa.

Kaakkois-Suomessa oli tammikuun lopussa noin 23 000 työtöntä työnhakijaa.