Syyte: Nuorukainen väitti, että lennolla on turvallisuusuhka – kone ohjattiin toiselle kentälle

Syyttäjä on nostanut syytteitä poikkeuksellisessa tietoverkkorikosten sarjassa. KRP on tutkinut kokonaisuutta FBI:n avustamana.

tieto- ja viestintärikokset
Sormet tietokoneen näppäimillä.
Syyttäjä sanoo nostaneensa syytteitä tietoverkkorikosten sarjassa.Antti Haanpää / Yle

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteitä tietoverkkorikosten sarjassa, jossa syytetty olisi muun muassa saanut yhdysvaltalaisen lentoyhtiön vakuuttuneeksi siitä, että lennolla olisi turvallisuusuhka. Lento olisi sen vuoksi ohjattu toiselle lentokentälle.

Syytettynä on tekohetkellä alle 18-vuotias nuorukainen ja epäillyt rikokset olisi tehty vuosina 2013–2014 Espoosta käsin, Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto kertoo tiedotteessaan. Kokonaisuutta on tutkinut keskusrikospoliisi yhdessä Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n avustamana.

Asiassa syyttäjä on nostanut syytteitä osasta tutkittuja tekoja ja jättänyt osan syyttämättä. Syyttäjänviraston mukaan syytetty on osin kiistänyt syytteessä olevat teot.

Syytteet on nostettu törkeästä petoksesta, tietoliikenteen häirinnästä, kahdesta petoksesta ja yhdestä petoksen yrityksestä.

Soitti perättömiä puheluita USA:n poliisille?

Lentoyhtiötä koskevassa tapauksessa tarkoituksena olisi ollut häiritä lennolla ollutta amerikkalaisen peliyhtiön johtajaa. Teko olisi tapahtunut elokuussa 2014. Syytteen mukaan johtaja olisi myös joutunut tietoverkkorikoksen kohteeksi, se olisi kohdistunut hänen henkilötietoihinsa.

Tietoliikenteen häirinnän osalta syytetty olisi haitannut ulkomaisen järjestön nettisivuja ja sähköpostiliikennettä.

Lisäksi syytteen mukaan hän olisi soittanut kolme perätöntä hätäpuhelua kolmelle yhdysvaltalaiselle poliisilaitokselle. Tekojen tarkoituksena olisi ollut häiritä poliisilaitosten alueilla asuvia tiettyjä henkilöitä aiheuttamalla poliisirynnäkkö heidän koteihinsa.

Nuorukainen on ollut kahteen otteeseen tutkintavankeudessa tekojen takia vuonna 2014.

Hänet on tuomittu jo aiemmin, heinäkuussa 2015, vuosina 2012–2013 tehdyistä tietoverkkorikoksista Espoon käräjäoikeudessa. Tuolloin hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.