Hyppää sisältöön

Axl Smith -kohu vaikuttaa Kasmirin radiosoittoon – osa kanavista pudotti soittolistoiltaan

Kaksi suurta kaupallista mediataloa valitsi vastakkaisen linjan koskien Kasmirin radiosoittoa. YleX poisti Kasmirin soitosta vedoten tulehtuneeseen keskusteluun.

Kasmir on yksi Puotilassa kesäkuussa järjestettävän festivaalin esiintyjistä. Kuva: Joni Haavisto / AOP

Kasmirin musiikki ei ole soinut torstain jälkeen Radio Suomipopilla, Aallolla, Groovella, Loopilla tai muilla Nelonen Median omistamillla radiokanavillla.

– Päätettiin ottaa Kasmir pois soitosta kaiken varalta, sanoo Nelonen Median musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä.

– Katsottiin yhdessä meidän kanaviemme ohjelmapäälliköiden kanssa, ettei me ainakaan voiteta mitään sillä, että Kasmir soisi nyt meillä.

Nelonen Median päätös liittyy ex-juontaja Axl Smithin oikeudenkäyntiin, jossa tämä tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Oikeudenkäynnissä selvisi, että Smith oli kuvannut salaa useita seksikumppaneitaan ja lähettänyt videon ja kuvan WhatsApp-ryhmään, johon kuuluivat muun muassa muusikko Kasmir ja musiikkituottaja Hank Solo.

Kasmiria ei ole syytetty mistään rikoksesta, mutta musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilän mukaan artistin maine on tällä hetkellä negatiivinen eikä hänen musiikkinsa soittaminen tekisi Nelonen Median radiokanavien maineelle hyvää.

– Ei tämä mikään lopullinen päätös ole, mutta tällä hetkellä Kasmirin musiikin soittaminen ei tue meidän kanavien brändejä.

YleX haluaa taata juontajille työrauhan

Kasmirin musiikkia ei tällä hetkellä kuulla myöskään YleX -kanavalta. Taustalla ovat kuitenkin eri syyt kuin Nelonen Medialla.

Kanavan musiikkipäällikkö Tapio Hakanen korostaa, ettei kyseessä ole kannanotto salakuvauskohuun, vaan tavoite taata YleX:n toimittajille ja juontajille työrauha.

– Keskustelu tapauksen ympärillä on tulehtunutta. Asia herättää yleisössä nyt niin paljon suuria tunteita, että se vie fokusta pois toimittajien ja juontajien työltä. Tällä päätöksellä otamme etäisyyttä asiaan, Hakanen sanoo.

Kyseessä ei ole siis moraalisyistä tehty hyllytyspäätös. Jos Kasmir olisi tuomittu rikoksesta, tilanne olisi Hakasen mukaan eri.

– Jossain menee raja, jossa artistien sanomisilla tai tekemisillä on suora vaikutus radiosoittoon. Sellaisia ovat esimerkiksi rasismi, uhkailu, vihapuhe ja muu ihmisarvon alentaminen.

– Kasmirin kohdalla ilmassa on nyt enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Suhtaudun varauksella hänen leimaamiseensa.

Kissillä ja Novalla Kasmir soi edelleen

Bauer Median omistamilla radiokanavilla Kasmirin musiikki soi kuten tähänkin asti. Bauer Media omistaa muun muassa Radio Novan, Kissin sekä Radio Cityn.

Bauer Media hallitsee Sanoman omistaman Nelonen Median kanssa ylivoimaisesti suomalaisia kaupallisia radiomarkkinoita. Kaksi suurta kaupallista mediataloa on siis valinnut Kasmir-kysymyksessä eri linjat.

– Emme ole ottaneet Kasmiria pois soitosta, koska mielestämme tässä kohussa on kyse ulkomusiikillisista asioista, sanoo Bauer Median musiikkipäällikkö René Mäkinen.

– En näe, että tässä olisi syytä tehdä rankkoja linjanvetoja.

Mäkisen mukaan tilanne olisi eri, jos Kasmir olisi tuomittu rikoksesta.

– Jos tässä olisi kyseessä Axl Smithin musiikki, joutuisimme miettimään asiaa eri tavalla. Mutta en halua lähteä spekuloimaan tällaisella tilanteella.

Kasmir pahoittelee tapahtunutta Facebookissa

Kun tieto WhatsApp-ryhmästä tuli julkiseksi, Kasmir ilmoitti jättäytyvänsä pois MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -kisasta taatakseen ohjelman tekijöille ja mukana oleville tanssijoille työrauhan.

– Viime aikojen julkisuus on koko ohjelmalle ja muille osallistujille liikaa keskittymistä ja tanssimista häiritsevä tekijä, Kasmir kirjoitti torstaina Facebook-päivityksessään.

Hän kirjoitti myös olevansa pahoillaan salakuvauksen uhreiksi joutuneiden puolesta ja toivovansa, että nämä saavat rauhaa toipumiseen.

Lisäksi Kasmir kertoi WhatsApp-ryhmän taustoista seuraavasti:

– Tämä Whatsapp-ryhmä on perustettu puhtaasti kiertueen aikatauluista tiedottamista varten eikä mitään arveluttavaa materiaalia glorifioivaksi, naisien halventamiseen keskittyväksi salaseuraksi.

– Ymmärrän, että en reagoinut asioihin ja tilanteisiin oikein. Siitä kannan vastuun.

.
.