Hypo: Asuntomarkkinoilla nousukausi, rakentaminen vilkkaampaa kuin 20 vuoteen

Asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen hypoteekkiyhdistys arvioi, ettei asuntokupla uhkaa edes Helsingissä. Arvion mukaan korkojen noususta huolehtiminenkin on liian aikaista.

kiinteistökauppa
Kerrostalo.
Asuntojen hinnat suhteessa markkinavuokriin eivät näytä merkkejä asuntokuplasta edes Helsingissä.Henrietta Hassinen / Yle

Talous toipuu, kaupungistuminen on vääjäämätöntä ja lainakorot laskevat, asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen hypoteekkiyhdistys luettelee syitä asuntomarkkinoiden kasvuun tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

– Kohta kolkutellaan 1970-luvun tunnelmia, jolloin inflaatio kuittasi asuntovelat, Hypon katsauksessa kuvaillaan.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan tärkein syy asuntomarkkinoiden nousukauteen löytyy yleisen taloustilanteen kohentumisen ohella kuluttajien parantuneesta luottamuksesta talouteen.

– Kaikki asuntomarkkinoiden mittarit näyttävät vihreätä ja myös rakentamisessa ollaan kovassa vauhdissa. Viime vuoden lopulla käynnistyi useamman asunnon rakentaminen, kuin kertaakaan 90-luvun alun, Brotherus sanoo.

Hypo arvioi, että huoli nousevasta korkotasosta on osin aiheellista, mutta ennenaikaista eikä euriborien pikaista pompahdusta ole näköpiirissä. Lähes kaikki asuntolainat sidotaan euribor-korkoihin, jotka ovat nyt miinuksella.

Asuntojen hinnat suhteessa markkinavuokriin eivät näytä merkkejä asuntokuplasta edes Helsingissä, Hypo päättelee. Hintojen nousu ei sen mukaan ole ohi kasvukeskuksissa. Viime vuonna yksiöiden hinnat nousivat 4–6 prosenttia Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa.

– Vahvinta hintojen nousu on pienten asuntojen kohdalla ja niitä viedään käsistä jo ennen ensimmäistä näyttöä, Brotherus kertoo.

Hypo julkaisee asuntomarkkinakatsauksen neljästi vuodessa.

Korjattu 4.3. klo 15.04: Brotherus on Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti, ei puheenjohtaja.