Yläkoulun yrittäjyyskurssilla syntyi led-jääkiekko – video

Hangesta helposti löytyvä kiekko toi lätkäjunnuille paikan valtakunnallisen yrittäjyyskisan finaalissa.

jääkiekko
Heikki Haapalainen / Yle

JoensuuPielisjoen yläkoulun teknisen työn luokassa ahkeroi neljä kahdeksasluokkalaista poikaa. He ovat kovertaneet jääkiekon liki ontoksi, asentaneet sen sisälle muun muassa paristot ja kytkimen sekä upottaneet kiekon reunoihin led-valoja.

– Illalla kun pelaa hämärässä, niin kiekko ei häviä hankeen vaan sen löytää helposti. Suomessa kun hämärtää illat, niin kiekko on siistin näköinen ja helppo huomata, lätkän ideaa selittää Aapo Laatikainen.

– Kiekko on hieman kevyempi, mutta siitä tehdään normaalin kiekon painoinen, Valtteri Vaittinen lupaa.

Poikien nimeämä LedBuck on vasta koemalli, jota kehitetänä vielä. Jääkiekkoa harrastavien poikien mielessä pyörii muun muassa se, voisiko kiekon avulla kerätä erilaista tietoa pelistä. Hieman samaan tapaan, kun rannekellot tai jalkineet voivat mitata kiihtyvyyttä ja laskea askelia.

Kiekko syntyi osana joensuulaisen yläkoulun yrittäjyyskurssia. Oppilaat osallistuivat myös vuoden kestävään Nuori Yrittäjyys -ohjelmaan. Osa sitä on valtakunnallinen kilpailu, jonka finaaliin selvisi kaksi yritystä Pielisjoen koulusta.

Kiekkopojat ovat innolla lähdössä kisan finaaliin Helsinkiin huhtikuussa. Mielessä siintää, voisiko kiekosta tulla menestys. Miltä tuntuisi, jos kiekko nähtäisiin SM-liigan peleissä tai peräti NHL-jäillä?

– Kyllä se varmaan aika mahtava juttu olisi, jos sen niin pitkälle saisi menemään, Lassi Honkanen ja Vertti Ruotsalainen tuumivat.