Hyppää sisältöön

Nyt se on varmaa – Dome Karukoski lähtee Hollywoodiin

Jos kaikki menee putkeen, Keanu Reeves on Dome Karukosken ensimmäisen Hollywood-elokuvan tähti.

Dome Karukoski, 40, ohjaa elämänsä ensimmäisen Hollywood-elokuvan. Asian uutisoi amerikkalainen Deadline-verkkolehti (siirryt toiseen palveluun). Karukoski olisi itse halunnut pitää asian vielä salaisuutena, mutta elokuvan tuottajat päättivät julkistaa hankkeen, koska Deadline oli saanut siitä vihiä.

Karukosken ensimmäinen Hollywood-elokuva perustuu Matt Harrisin käsikirjoitukseen The Starling, jota suomalaisohjaaja luonnehtii komediaksi surusta. Kuvausten on määrä alkaa ensi kesänä.

– Se on yksi parhaista käsikirjoituksista, jonka olen lukenut vuosiin, Karukoski toteaa.

Karukosken elokuvan pääosiin on kaavailtu Keanu Reevesiä sekä australialaisnäyttelijä Isla Fisheriä. Karukoski kertoo, että molemmat vaikuttavat sitoutuneilta hankkeeseen, mutta sopimusneuvottelut ovat yhä kesken.

– Hollywoodissa agentit neuvottelevat agenttien kanssa. Se on kuin talokauppaa.

– Jos palapeli kaatuu, sitä aletaan rakentaa uudestaan, Karukoski sanoo.

On siis täysin mahdollista, että elokuvan päärooleissa nähdään muut kuin Reeves ja Fisher.

Rahat valuvat näyttelijöille

Karukoskea on houkuteltu myös aiemmin Hollywoodiin. Kiinnostus suomalaisohjaajaan heräsi Yhdysvalloissa elokuvan Leijonasydän (2013) myötä, mutta Karukoski on tähän asti kieltäytynyt tarjouksista. Ohjaaja totesi pari viikkoa sitten Yle Uutisten haastattelussa, ettei hän halua olla rattaan osana suuressa Hollywood-koneistossa, jossa ohjaajan tehtävänä on ainoastaan sanoa action ja cut.

Karukoski haluaa pitää elokuviensa langat kokonaan itsellään. Suomalaisohjaaja on saanut itse vaikuttaa esimerkiksi elokuvan roolitukseen.

– Paketti on rakennettu toisin päin kuin yleensä Hollywoodissa. Minun ja tuottajien näkemykset visiosta kohtaavat, Karukoski toteaa.

Elokuvan tuottajat Dylan Sellers ja Michael Bederman ovat tehneet myös aiemmin töitä eurooppalaisten ohjaajien kanssa. Se miellytti Karukoskea.

 Elokuvan budjetti on alle kymmenen miljoonaa dollaria.

– Iso osa siitä valuu näyttelijöille, Karukoski sanoo.

Hän on parhaillaan Ruotsissa markkinoimassa Tom of Finland -elokuvaansa. Se leviää siellä ainakin 40 teatteriin, mitä pidetään Ruotsissa mukavana saavutuksena suomalaiselokuvalle.

Amerikkalaisen Deadline-verkkolehden uutisesta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

Korjattu 3.3.2017 klo 23.00: elokuvan julkistivat tuottajat, ei tuotantotalo PalmStar Media. Elokuvan budjetti on alle 10 miljoonaa euroa, ei noin 10 miljoonaa, kuten jutussa väitettiin.

.
.