MM-kisojen kuuluttaja Mikko tuntee kisat koko kropallaan: "Tuli kylmät väreet"

Lahden MM-kisojen englanninkieliset kuulutukset hoitaa ensimmäistä kertaa lammilainen Mikko Reitti.

Hiihdon MM 2017
Mikko Reitti
Mikko Reitti nauttii työstään englanninkielisenä kuuluttajana. Kati Turtola / Yle

Vielä muutama vuosi sitten pääsy MM-kisojen kuuluttajaksi oli lammilaiselle Mikko Reitille haave. Nyt tilanne on toinen. Lahden tuotantoporukka kuuli miestä ensimmäisen kerran Rukan maailmancupissa. Tämän jälkeen Reitti kuulutti Salpausselän kisoissa viime vuonna. Se oli menoa.

Tämä on pieni pala omaa unelmaa. Se, että sain omaan ohjelmaani myös hiihdon ja yhdistetyn osalta seremonioiden osan, on ollut hienoa.

Mikko Reitti

Nyt mies tekee unelmatyötään ja toimii englanninkielisten kuulutusten tekijänä Lahden MM-kisoissa.

– Tämä on pieni pala omaa unelmaa. Se, että sain omaan ohjelmaani myös hiihdon ja yhdistetyn osalta seremonioiden osan, on ollut hienoa. Kun tunteita pääsee kokemaan yhdessä yleisön kanssa, onhan se huippua.

"Täytyy tehdä omaa juttua"

Antero Mertaranta toimii kisojen pääkuuluttajana. Reitti kokee, että Anteron tavasta eläytyä on voinut poimia asioita myös omaan tekemiseensä.

– Niin kuin olen sanonut, mitään ei voi kuitenkaan kopioida, vaan täytyy tehdä omaa juttua ja sitä olen pyrkinyt tekemään.

Kisojen kuulutukset etenevät tarkan protokollan mukaan. Ensin kerrotaan, mikä kilpailu on kyseessä. Sitten kuulutetaan palkintojenjakajat tietyn kaavan mukaan.

Kun menee kansainväliseen feediin, pitää malttaa valokuvausten ajan. Sitten ei voi huudattaa yleisöä, vaan se tapahtuu urheilijoiden kautta.

Mikko Reitti

– Siinä vaiheessa saa heittää löylyä, kun urheilijat kävelevät paikalle, ja sitten lähtee palkintojenjako liikkeelle. Tämän jälkeen saa venyttää ihan miten haluaa.

Reitin mukaan arvokas kohta tulee siinä vaiheessa, kun FIS:n presidentti Gian-Franco Kasper jakaa palkinnot. Tätä seuraa maiden kansallislaulut. Kun se on ohi, voi taas hehkuttaa kisoja.

– Kun menee kansainväliseen feediin, pitää malttaa valokuvausten ajan. Sitten ei voi huudattaa yleisöä, vaan se tapahtuu urheilijoiden kautta. Kun tapahtuma päättyy, on taas pieni paikka tehdä melkein mitä tykkää, Reitti kuvailee.

"Kunnia, että sai olla sellaisessa paikassa"

Reitille MM-kisojen kohokohta on ollut Iivo Niskasen palkintojenjaon kuuluttaminen. Vaikka vettä tuli taivaan täydeltä, oli tunnelma huikea. Kymmenelletuhannelle ihmiselle puhuminen oli uskomatonta. Reitti kertoo heittäytyneensä palkintojenjakoon.

– Se fiilis, kun sai sanoa, että nyt on miesten 15 kilometrin palkintojenjako ja sitten porukka repeää ja odotat 4-5 sekuntia ja sanot sen saman englanniksi.

Itsellä oli aivan huikea fiilis. Tuli kylmät väreet ja siitä tilanteesta nautti. Oli kunnia, että sain olla sellaisessa paikassa.

Mikko Reitti

Niskasen palkintojenjako tuntui koko kehossa.

– Itsellä oli aivan huikea fiilis. Tuli kylmät väreet ja siitä tilanteesta nautti. Oli kunnia, että sain olla sellaisessa paikassa.