Kilometrin ampumarata suunnitteilla Hausjärvelle – Mökkiyrittäjä: "Totaalinen kuolinisku yritykselleni"

Ase- ja patruunatehdas Sakon suunnittelema kilometrin mittainen kivääriampumarata herättää kovaa vastustusta Hausjärvellä.

Sako
Jarkko Niklander
Jarkko Niklander on ylläpitänyt mökki- ja pitopalveluyritystään 12 vuotta. Tarkoitus on ollut rakentaa Niklandiaan lisää mökkejä.Timo Leponiemi / Yle

Suunnitteilla oleva Suomen pisin kiväärirata on herättynyt vahvaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Kivääriradan paukkeen katsotaan vievän toimintaedellytykset useammaltakin yritykseltä. Radan ympäristölupahakemukseen on jätetty lukuisia muistutuksia.

Vuokramökkejä ja erilaisia kokouspalveluja tarjoava yrittäjä Jarkko Niklander on ollut viime viikot tulisilla hiilillä laatiessaan muistutusta Sakon suunnittelemasta kivääriradasta. Radan maalialue tulisi muutaman sadan metrin päähän jo 12 vuotta toimineesta, elämyksiä tarjoavasta Hausjärven Niklandiasta.

– Kyllä se olisi ihan totaalinen kuolinisku yritykselleni. Se pilaisi tämän nykyisen toiminnan ja kaikki tulevaisuuden suunnitelmat.

Niklanderin suunnitelmissa on ollut rakentaa lisää mökkejä alueelle kaivetun lammen rannalle.

Kova vastustus harmittaa Sakoa

Sako suunnittelee kiväärirataa Hausjärvellä sijaitsevan patruunatehtaansa yhteyteen. Paikallisten ihmisten kova vastustus on ollut yllätys Sakolle.

– Olemme tietysti hieman yllättyneitä siihen ja tietysti harmittaa, jos tämmöistä vastustusta tulee. Sehän on meidän omalle maalle tehtävä rata, huomauttaa Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Sakon logo RIihimäen tehtaalla
Sakon asetehdas toimii Riihimäellä ja patruunatehdas Hausjärvellä.Timo Leponiemi / Yle

Kilometrin mittaisella kivääriradalla on tarkoitus testata tarkkuuskivääreitä ja niiden käyttämiä patruunoita.

– Ampumapaikka sijaitsee suojatussa kontissa, joka samalla varmistaa sen, että luodit eivät pääse harhautumaan. Tarvittaessa tehdään myös maavalleja, esittelee Karjalainen.

– Kilpa-ammunnassa etäisyydet ovat pidentyneet ja viranomaisilla on tarpeita pidemmille matkoille. Samoin safariammunnoissa vaikkapa Afrikassa ampumaetäisyydet voivat olla pitkiä, perustelee radan tarvetta Sakon laatu- ja jälkimarkkinointijohtaja Petri Palin.

Puolustusvoimat poislukien pisimmät varsinaiset kivääriradat Suomessa ovat Nammo-Lapuan patruunatehtaan 700-metrinen koeampumarata ja Heinolan 500-metrinen silhuettirata.

Nyt punnitaan kunnan tahtotila

Muistutusaika kivääriradan ympäristölupahakemukseen päättyi torstaina. Muistutuksia on tehty useita. Pyydetyissä lausunnoissa kaikkein kriittisimmin kiväärirataan suhtautuu Fingrid. Sen voimajohto kulkee heti maalialueen takana.

Näillä näkymin Hausjärven ympäristölautakunta päättänee kivääriradan ympäristöluvasta kesäkuun alussa. Tämän jälkeen Sakolla on edessään rakennusluvan hakeminen kivääriradalle.

Hausjärven Niklandian yrittäjä Jarkko Niklander katsoo, että kivääriradan kohdalla punnitaan kunnan tahtotila.

– Kunnassa joudutaan päättämään, kumpi tälle kunnalle on tärkeämpää, matkailutoiminta ja sen kehittäminen vai kivääreiden testaaminen.