1. yle.fi
  2. Uutiset

Lady Levi Päivikki Palosaari Yle Perjantaille: ”Suomi on täynnä järjettömiä säädöksiä”

Syntymä oli Levin keisarinnan, Päivikki Palosaaren, ensimmäinen yritys. Sen jälkeen hän on edennyt marjanpoimijasta ja rakennustyömaan apulaisesta tarjoilijaksi, kokiksi ja lopulta yrittäjäksi.

Perjantai
Päivikki Palosaari Levitunturilla
Kun yrittäjäneuvos ja toimitusjohtaja Päivikki Palosaari oli pikkutyttö, tältä paikalta näki vain metsää. Nyt hänellä on tarjota jokaiselle kittiläläiselle oma ravintolapaikka Levillä, ja silti tuoleja jää yli.Jarkko Vuolle / Yle

Näky on huimaava. Yrittäjäneuvos, Hulluporo Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Päivikki Palosaari seisoo Levitunturin huipulla ja mittailee katsellaan tiluksiaan. Eturinteen alla avautuu hotellien ja ravintoloiden täyttämä pieni kaupunki.

– Pikkutyttönä, kun seisoin tällä samalla paikalla, tämä kaikki oli metsää. Tänä päivänä minulla on 6500 ravintolapaikkaa täällä Levillä ja 700 ihmistä voidaan yövyttää.

– Visioni on, että muutaman vuoden päästä Kittilään laskeutuu puolen tunnin välein kone. Niitä tulee ympäri maailmaa, etupäässä Aasiasta, Palosaari maalaa lähitulevaisuutta.

Lappi on Suomen matkailun veturi ja Lapin matkailu on hurjassa kasvussa. Levin tavoite lähivuosina on saavuttaa miljoona kävijää nykyisen 700 000 sijaan.

Päivikki Palosaaresta kertova Perjantai-dokkari Lady Levi on katsottavissa Yle Areenassa.

”Syntymäni oli ensimmäinen yritys”

Viime vuonna Päivikki Palosaaren omistamien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kipusi lähes 20 miljoonan euroon. Matka huipulle ei ole ollut helppo, mutta Palosaari on aina tiennyt syntyneensä yrittäjäksi.

– Syntymäni oli ensimmäinen yritys. Sain syntyä vuoden viimeisenä päivänä vain muutamaa tuntia ennen kuin vuosi vaihtui, Palosaari naurahtaa.

Siihen aikaan lapsilisä maksettiin vuosineljänneksittäin. Jos syntymä olisi siirtynyt parilla tunnilla, Arvo-isältä ja Iiris-äidiltä olisivat jääneet saamatta sekä viimeinen lapsilisävuosineljännes että verohelpotukset lapsesta koko vuodelta.

– Koko lapsuuteni mietin, että Jumala on varmaan tehnyt virheen, kun synnyin kätilön ja sekatyömiehen lapseksi Kittilän Könkään kylään. Täällä ei oikein ollut muita yrittäjiä kuin yksi osuuskaupan hoitaja. Jälkeenpäin oivalsin, että se oli juuri oikea ympäristö saada kasvaa yrittäjäksi.

Päivikki Palosaaren ja Mika Latvan koti Blueberry Villa muuntautuu tarvittaessa myös hotelliksi.
Päivikki Palosaaren ja Mika Latvan koti Blueberry Villa Kittilän Könkään kylässä muuntautuu tarvittaessa myös hotelliksi.Jarkko Vuolle / Yle

Yrittäminen alkoi marjojen ja käpyjen keräämisellä ja laajeni hyvänä sopulivuotena sopulien nylkemiseen. Vuosien varrella Palosaari on ollut tarjoilija ja kokki, työskennellyt laivassa kansainvälisillä vesillä ja Norjassa rakennustyömaan apumiehenä. Hän osaa tappaa vasikan ja nylkeä hylkeitä, mutta on innostunut ennen kaikkea rakentamisesta ja sisustamisesta.

– Että kaikki käy, kyllä työ tekijäänsä neuvoo. Pitää vain tarttua rohkeasti kiinni, Palosaari rohkaisee.

Paljon kapuloita rattaissa

Ensimmäinen oma yritys oli Porogrilli ja mökkihuolinta vuonna 1981.

– Se oli ensimmäinen huolintaliike täällä Levillä, sloganilla Avaimista aamiaiseen. Eli kaikkea, aamiaista ja siivousta oman työn ohella. Samaan aikaan syntyivät tyttäreni Pirita ja Riikka. Se oli varsin työntäyteistä aikaa, Palosaari muistelee.

Vuonna 1988 hän osti silloisen miehensä kanssa kolmen miljoonan markan pankkilainan turvin Levin loma -nimisen lomakylän, josta tuli Hullu Poro Oy. Samoihin aikoihin pikkuveli Jouni Palosaari palkattiin Levin hissiyhtiön Levi Ski Resort Oy:n toimitusjohtajaksi.

Huipulla on välillä ollut hyvinkin tuulista: uutisissa on kerrottu mm. Jouni Palosaaren lähtöpasseista ja paluusta toimitusjohtajaksi sekä Päivikki Palosaaren ja ympäristöviranomaisten maansiirtokiistasta. Palosaari ei halua muistella tarkemmin vanhoja tai keskeneräisiä tapauksia.

– Paljon on laitettu kapuloita rattaisiin ja tehty kaikenlaisia tempauksia siinä ympärillä. Tärkeintä on, ettei jää kiinni katkeruuteen tai siihen, miksi minulle on tehty näin. Pitää luottaa itseensä ja mennä eteenpäin. Vastoinkäymiset kasvattavat luonnetta ja nöyryyttä, Päivikki Palosaari muotoilee.

Haaste ei saa olla vähäinen

Rinteen alapuolella, Hullu Poro Oy:n sähköautojen tankkauspisteellä odottaa valkoinen, 90 000 euron arvoinen Tesla Model S. Rekisterinumeron PP-100 kyljessä on kunniakonsulin CC-kyltti. Päivikki Palosaari on toiminut Latvian kunniakonsulina vuodesta 2005.

Päivikki Palosaaren oman Teslan lisäksi Hullu Poro Oy:ssä on kymmenen muutakin sähköautoa.
Päivikki Palosaaren oman Teslan lisäksi Hullu Poro Oy:ssä on kymmenen muutakin sähköautoa.Jarkko Vuolle / Yle

– Minun mottoni elämässä on, että pitää aina tehdä vähän isompi taulu kuin mitä raameihin mahtuu. Haaste ei saa olla liian vähäinen. Tällaisena aikana, kun kaikki ovat olleet tiukoilla, niin täällä on myös menestystä seassa, Palosaari pohtii.

Menestystä hänellä on olllutkin: Päivikki Palosaari omistaa sata prosenttia Hullu Poro Oy:stä, Taivaanvalkeat Oy:stä sekä Kemissä toimivasta Oy Sea Lapland Hotels & Restaurants Ltd: stä. Runsas vuosi sitten avattu Poronportin liikekeskus ja Porobensis ovat yhteiset Päivikin aviomiehen, yrittäjä ja toimitusjohtaja Mika Latvan kanssa.

Raha on uusi energia

– Kylllä raha on tänä päivänä yksi tärkeä energia, joka pitää laskea ilman ja veden ja tulen lisäksi ihan uudeksi energiaksi, koska ilman sitä me ei voida tässä maailmassa enää elää. Raha ei saa olla sitä, joka pyörittää sinun mieltäsi, mutta sen pitää pyörittää sinun bisnestäsi. Siksi siitä saa ja pitää keskustella. Aina pitää muistaa, mikä on rahan arvo.

Päivikki Palosaari palaa vielä yrittämisen karikoihin. Häntä harmittaa esimerkiksi rakennuslupien saamisen hitaus ja huonot yhteydet Leville.

– Kun viime kevättä miettii, niin vieläkin kurkussa kovertaa. Pääsiäinen oli maalis-huhtikuun vaiheessa ja silloin loppuivat lennot. Meillä oli parhaat laskettelusäät, rinteet hyvässä kunnossa ja tänne lensi yksi kone päivässä Ivalon kautta.

Järjettömiä säädöksiä

Vaikka tilanne tänä keväänä näyttää paremmalta, Palosaari näkee vielä paljon parantamisen varaa: Kittilään pitäisi saada rautatieyhteydet ja Lapin saavutettavuutta, myös teitä, pitäisi parantaa. Verotusta voisi laskea ja byrokratiaa tulisi vähentää. Palosaaren mielestä Suomi on täynnä järjettömiä säädöksiä.

– Minusta on esimerkiksi pöyristyttävää, ettemme voi ravintoloissa edes ostaa alkoholia tukkuhinnoilla, vaan ostamme samalla hinnalla kuin kuluttaja Alkosta kaikki juomat. Kaikki voisivat paremmin, jos ihmiset istuisivat ravintoloissa, hän puuskahtaa.

– Tänä päivänä seurustelu alkaa Tinderistä. Ei se minusta ole oikea laita, että ihmiset istuvat kotona viinilasin ääressä ja keskustelevat vain tietokoneen kanssa. Silloin työpaikat jäävät täyttämättä ja ulkomaalaiset ihmettelevät alkoholin hintaa.

Tervetuloa Bluerberry Villaan. Pääovesta pääsee suoraan yläkertaan.
Tervetuloa Blueberry Villaan. Pääovesta pääsee suoraan yläkertaan.Ami Assulin / Yle
Kattokruunuissa on kauko-ohjettavat led-kynttilät.
Kattokruunuissa on kauko-ohjettavat led-kynttilät.Ami Assulin / Yle
Yläkerran olohuonetta käyttävät enimmäkseen vieraat, mutta siellä pidettiin myös Päivikki Palosaaren ja Mika Latvan häät.
Yläkerran olohuonetta käyttävät enimmäkseen vieraat, mutta siellä pidettiin myös Päivikki Palosaaren ja Mika Latvan häät.Ami Assulin / Yle

Ympärivuotinen elämä Lappiin

Kotimatka Blueberry Villaan, suomeksi sanottuna Mustikkavillaan, käy Palosaarentietä pitkin hotelli Taivaanvalkeiden ja Tonttulan elämyskylän halki. Ne sijaitsevat Könkään kylässä. Siellä, missä Päivikki Palosaari syntyi ja missä hän asuu nyt. Ne ovat myös Palosaaren sydämen asia:

– On tärkeää, että me saamme tänne ympärivuotista elämää. Elämyskylä on tonttujen, maahisten, menninkäisten ja näkkien maa. Sellaisten shamaanien ja maahisten maailma, minkä kanssa minut on kasvatettu. Haluan, että tieto luonnosta ja vuodenaikojen vaihtelusta jatkuu seuraaville sukupolville.

Tonttulan elämyskylän ensimmäiset hirret Palosaari hankki jo vuonna 1992, mutta Tonttukoulu, Tietäjän tupa ja Piparkakkutalo valmistuivat viime vuonna. Tonttulassa on oma kieli ja oma tarina, jonka Hullun Poron tiimi kirjoitti englantilaisen dramatrugian professorin Allan Owensin johdolla.

Seuraavaksi revontulimatkailua

Se on vasta alkua: seuraavaksi suunnitteilla on seitsemän metriä korkea silta, joka laskeutuu 20-metriseen tunneliin, maahisten maailmaan, josta noustaan Tonttulan salaiseen piiloon. Tavoite on 100 000 kävijää vuodessa. Päivikki Palosaari uskoo, että Tonttula on vuonna 2020 Euroopan tunnetuin ja vetovoimaisin mytologiaan pohjautuva elämysmatkailukohde.

Hullu Poro Oy investoi elämyskylään noin kolme miljoonaa euroa. Sillä pitäisi saada Kittilän ja Levin alueelle 11,3 miljoonaa matkailutuoton lisäystä vuoteen 2020 mennessä.

Tonttulassa voi myös leipoa: tässä talossa tuoksuvat piparkakut.
Tonttulassa voi myös leipoa: tässä talossa tuoksuvat piparkakut.Ami Assulin / Yle
Tietäjän tuvassa askarrellaan. Päivikin tyttärentytär Odessa auttaa "Nunnua" eli isoäitiään.
Tietäjän tuvassa askarrellaan. Päivikin tyttärentytär Odessa auttaa "Nunnua" eli isoäitiään.Jarkko Vuolle / Yle
Tonttulassa talon voi vuorata vaikka lohen nahalla.
Tonttulassa talon voi vuorata vaikka lohen nahalla.Ami Assulin / Yle

Toinen asia, mitä Palosaari haluaa kehittää, on revontulimatkailu.

– Eräs lehdistöryhmä mietti, että tämä on yksi varjeltuimpia maailman matkailusalaisuuksia. Tänä päivänä näyttää siltä, että tämä on yksi maailman viimeisimpiä paratiiseja, mihin voi tulla turvallisesti.

Myös koti toimii hotellina

Sininen kotitalo odottaa ihan lähellä, Ounasjoen varressa. Tarvittaessa se toimii myös hotellina: villassa on kymmenkunta majoitushuonetta, nelisentoista huonetta wc:llä, 11 kylpyhuonetta, seitsemän takkaa ja kahdeksan ulko-ovea. Ruoanlaitto on Päivikki Palosaaren bravuuri, mutta tarvittaessa hän väistyy kokkien tieltä ja keittiö muuttuu hotellikeittiöksi, josta vieraita palvellaan viereiseen, tilavaan ruokasaliin.

– Kyllähän tämä elämäntapa on, ei meistä ole eläkeläisiksi. Ei ole koskaan tuntunut huonolta, että pitää olla paljon töissä. Mutta etenkin, kun aloitin yrittämisen ja lapset olivat pieniä, oli koko ajan huono omatunto siitä, että olin aina töissä, Palosaari pohtii yrittämisen hintaa.

– En tiedä, muuttuko se asia koskaan. Nyt on vanhempia ihmisiä ympärillä, ja pienet lapsenlapset, Oskari, Odessa, Lucia ja Lennon, joiden kanssa pitäisi olla, omat lapset, ystävät – eikä heille aina tunnu riittävän tarpeeksi aikaa.

Päivikki Palosaari ja Mika Latva vihittiin tässä huoneessa 11.11.2011.
Päivikki Palosaari ja Mika Latva vihittiin tässä huoneessa 11.11.2011.Jarkko Vuolle / Yle

Päivikki Palosaari ja Mika Latva menivät naimisiin kotitalon vierasolohuoneessa 11.11.2011, noin vuosi ensitapaamisensa jälkeen. Avioliitto oli Palosaaren ensimmäinen, mutta silloinkin tuli kiire.

– Olin edellisenä iltana Helsingissä saanut laatupalkinnon, jota presidentti Halonen oli ojentamassa. Sieltä piti lähteä kesken kaiken Kemiin, ja veljentyttö toi minut tänne yötä myöten, että ehdin omiin häihini, hän nauraa.

Pyri kuuhun, putoat tähtiin

Palosaari myöntää jossakin vaiheessa miettineensä luopuvansa edes joistakin yrittämisen osa-alueista. Mitään suunnitelmia hänellä ei vielä ole.

– Mutta toisaalta, samanaikaisesti, mietin ihan uusia, suuria suunnitelmia, missä voi olla mukana ja mitä voi tehdä. Tonttula voi yltää vaikka minne eteenpäin, Päivikki Palosaari visioi.

Hän muistelee joulukuussa saamaansa kaunista, käsinkirjoitettua korttia. Sen lähettäjä, Raili Kemistä, on Palosaarelle tuntematon, mutta kortin teksti jäi mieleen. Siinä luki näin: ”Pyri kuuhun. Jos osut harhaan, putoat tähtiin.”

– Jos sitä ajattelee, että tipahtaa tähtiin, niin silloinhan koko kristallipallo on käsissäsi, silloin sinun maailmasi on auki. Kiitos Raili sinne Kemiin, Palosaari päättää.

Tonttulan Tietäjän talossa selviää, mistä tontut tulevat ja miten he kasvavat tehtäviinsä.
Tonttulan Tietäjän talossa selviää, mistä tontut tulevat ja miten he kasvavat tehtäviinsä.Ami Assulin / Yle
Tontun tulevaisuus riippuu siitä, mihin se koteloituu kiinni syntyessään.
Päivikki Palosaaren sadussa tontun tulevaisuus riippuu siitä, mihin se koteloituu kiinni syntyessään.Ami Assulin / Yle
Lue seuraavaksi