1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pride-kulkueet

Perungan Pojat tukee homopelaajaansa marssimalla Arctic Pridessä Rovaniemellä

Lapissa tehdään lauantaina urheiluhistoriaa, kun miesten lentopallojoukkue Perungan Pojat osallistuu seksuaalista tasavertaisuutta ajavaan Arctic Pride – kulkueeseen Rovaniemellä.

Lentopallojoukkue Perungan Pojat treeneissä Rovaniemellä 2. maaliskuuta 2017. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Lentopallo saa kyytiä Perungan Poikien salskeilta pelaajailta iltatreeneissä kotikentällä Rovaniemellä. Seuralla on neljä Suomen mestaruutta. Nykyinen joukkue on nyt viidentenä sarjassa. Yksi joukkueen miehistä on kanadalainen Chris Voth. Voth on harvoja avoimesti homoja joukkuelajien miesurheilijoita maailmassa.

Suomeen ja Rovaniemelle Voth tuli koska joku ulkomainen huippuseura Euroopassa torjui homouden vuoksi pelaajasopimuksen viime tingassa ja Voth jäi ilman joukkuetta syksyllä.  Voth ei ole halunnut paljastaa mistä maasta tai joukkueesta on kysymys.

Chris Voth Perungan Poikien treeneissä Rovaniemellä 2. maaliskuuta 2017 Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemeläinen Perungan Pojat pestasi seurattoman Vothin syksyllä. Voth oli kertonut homoudestaan julkisuuteen jo kotimaassaan Kanadassa ja pelasi menestyksellä viime kauden Hollannissa.  

– Etenkään joukkueurheilun piirissä ei ole turhan monta avoimesti homoa urheilijaa. Minusta on tärkeää näyttää esimerkkiä miesurheilijoille, että voi olla avoin ja silti jatkaa pelaamista. Täällä (Rovaniemellä) joukkueeni tuki on ollut mahtavaa ja se osoittaa urheiluyhteisölle että on mahdollista olla avoin, sanoo Chris Voth.

Kaveria ei jätetä

Perungan Poikien kapteeni Jouni Palokangas on tyytyväinen kanadalaiseen joukkuekaveriin.

– Chris tuli meidän joukkueeseen muutama kuukausi sitten ja sitten hän esitteli ideansa tästä Arctic Prideen osallistumisesta meille. Tietysti tiedettiin hänen taustansa, hänen omat vaikeudet saada sopimuksia tämän homoutensa takia ja päätettiin sitten auttaa herraa, kun on kuitenkin hyvä joukkuekaveri, niin lähinnä semmoinen auttamisen halu tässä oli, osallistumisen halu, sanoo joukkueen kapteeni Palokangas.

Palokankaan mukaan Perungan Pojat lähtee Arctic Prideen avoimin mielin, kukaan ei ole aikaisemmin joukkueesta tapahtumaan osallistunut.

Chris Vothin mukaan tavoite on edistää tasavertaisuutta ja kaikkien osallisuutta urheiluun. Olemalla ensimmäinen pridekulkueeseen osallistuva lentopallon ammattijoukkue maailmassa raivaamme esteitä urheilumaailmassa, sanoo Chris Voth.