1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antropologit

Kun joulupukki kasvot sai – Antropologia on palauttanut kasvoja kuninkaille ja esi-ihmisille

Päätyötä on auttaa tunnistamaan rikosten ja onnettomuuksien uhreja.

antropologit
Kasvokuva parrakkaasta vanhasta miehestä.
Tänä on niin varma kuva joulupukkina tuntemastamme Pyhästä Nikolauksesta kuin nykytutkimus mahdollistaa.Liverpool John Moores University

"Olipa komea nuorukainen", kommentoi brittiantropologi Dame Sue Black äskettäin, kun tutkijat olivat onnistuneet palauttamaan kasvot puolitoista tuhatta vuotta sitten eläneelle miehelle. Samalla tavoin on selvitetty, miltä näytti Pyhä Nikolaus, joulupukin esikuva, ja moni muu menneisyyden kuuluisuus.

Menetelmä on sama, jolla ensi sijassa pyritään tunnistamaan rikosten tai onnettomuuksien uhreja. Silloin tavoitteena on riittävän oikea ulkonäkö, jonka perusteella vainajan läheiset kykenisivät tunnistamaan hänet, ellei henkilöllisyyttä voida selvittää esimerkiksi hammaskartasta.

Kasvojen palauttaminen on antropologien ammattityötä, joka perustuu tietoon ja päättelyyn – mutta osittain myös arvaukseen, minkä vuoksi se on joidenkin arvostelijoiden mielestä enemmän taidetta kuin tiedettä.

Nuoren tytön rekonatruoitu pää.
Kasvoja on palautettu myös muille kuin kuuluisuuksille. Myrtis-nimen saanut ateenalaistyttö kuoli ruttoon11-vuotiaana 400-luvulla. Ruumis löytyi joukkohaudasta 1990-luvulla.Orestis Panagiotou / EPA

Kudosten syvyyttä päätellään iästä ja sukupuolesta

Ihmisen päässä on 22 luuta, niistä 14 kasvoissa. Luissa on paljon tietoa ulkonäöstä: silmäkuoppien välimatka, otsaharjanteen korkeus, nenäontelon muoto, leuan terävyys tai pyöreys.

Kallosta tehdään kipsivalos, jonka avainkohtiin kiinnitetään lihaskudosten syvyyttä osoittavia merkkejä. Syvyydet ovat ihmisten kasvoista mitattuja sukupuolen, iän ja kansanryhmän mukaisia keskimääräisiä lukuja.

Merkkien perusteella rakennetaan muovailusavesta kasvojen lihakset. Menetelmästä on animaatio Smithsonian-instituutin (siirryt toiseen palveluun) sivulla.

 Mallinnus Rikhard III:n kasvoista Leicesterin yliopistossa.
Englannin kuninkaan Rikhard III:n (1452-1485) luuranko löytyi vuonna 2012 Leicesterista parkkipaikan alta. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai kasvonsa takaisin. Justin Tallis / AFP

Silmien värin valinnassa auttaa tieto siitä, että ruskeasilmäiset ovat maailmassa enemmistö. Sini- ja vihreäsilmäisiä on lähes pelkästään eurooppalaisissa tai heidän jälkeläisissään muualla maailmassa.

Yleistyksiä tarkempia ovat tämän vuosikymmenen tutkimustulokset (siirryt toiseen palveluun), joiden perusteella silmien ja hiusten väri on määriteltävissä DNA:sta. Samalla tutkimus on kumonnut sen koulujen biologiantunnilla vuosikymmeniä faktana opetetun väitteen, ettei sinisilmäisillä vanhemmilla voi koskaan olla ruskeasilmäistä lasta.

Digitaalisten keinojen periaate on sama kuin käsityössä

Vaikka keinot ovat kehittyneet, antropologeille jää edelleen arvailtavaa. Pääteltävä on esimerkiksi huulten tai korvien muoto tai se, kuinka paljon rasvakudosta elävän ihmisen kasvoissa oli.

Keskimääräistykset tai DNA eivät kerro mitään myöskään hiustyylistä tai mahdollisesta parrasta tai viiksistä, vaan ne on pääteltävä ajan tavoista tai olosuhteista.

Viiden kuvan sarja, joka alkaa kallosta ja päättyvät kasvoihin.
Antropologi Caroline Wilkinson arvioi, että hänen Johann Sebastian Bachille (1685–1750) laatimansa kasvot ovat 70-prosenttisesti näköiset. Hänen ystävänsä tunnistaisivat hänet aivan varmasti, Wilkinson sanoo.Bachhaus Eisenach / EPA

Kasvojen palauttamisessa hyödynnetään yhä enemmän digitaalisia keinoja, vaikkakin perusperiaate on sama kuin käsityössä. Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa tutkijat rakensivat joulupukin kasvot 3-D-tekniikan avulla.

Joulupukin esikuva oli nykyisessä Etelä-Turkissa 1 700 vuotta sitten elänyt piispa Pyhä Nikolaus. Hänen jäänteensä ovat säilyneet pyhäinjäännöksenä kirkon kryptassa Barissa Italiassa. Kallo mitattiin ja kuvattiin kaikin puolin.

3-D-kasvot ovat varsin joviaalit. Erityispiirre on vino nenä, sillä tutkimus osoitti Nikolauksen nenän murtuneen pahoin ja luutuneen väärään asentoon.

Sivukuva sänkitukkaisesta pojasta.
Ranskalainen tutkijaryhmä tuli poikafarao Tutankhamonin ulkonäöstä tällaiseen tulokseen. Pohjana oli muumiosta otettujen kerroskuvien perusteella tehty muovikallo. Tutankhamon eli 3 300 vuotta sitten.Egyptin museovirasto / EPA

Tutankhamonille tehtiin ensin muovikallo

Joulupukin kasvojenpalautusta johtaneen professori Caroline Wilkinsonin ansiolistalla ovat myös muun muassa kuningas Rikhard III, säveltäjä Johann Sebastian Bach ja farao Ramses II. Päätöikseen Wilkinsonkin auttaa tunnistamaan rikosten, sotien ja onnettomuuksien uhreja.

Hänen työtään avaava Facial reconstruction – anatomical art or artistic anatomy? (siirryt toiseen palveluun) -tutkimus on luettavissa vapaasti Journal of Anatomy -lehdestä.

Vanhan valkotukkaisen miehen kasvot.
Puolan poliisin laboratoriossa laadittiin vuonna 2005 kasvot matemaatikko-tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikukselle (1473–1543).Dariusz Zajdal / Puolan poliisilaboratorio/ EPA

Puolalaisen matemaatikon ja astronomin Nikolaus Kopernikuksen jäänteet löytyivät runsaat kymmenen vuotta sitten Fromborkin katedraalin lattian alta. Etsintöihin oli ryhdytty vähin toivein, mutta kahden vuoden päästä ne tuottivat tulosta. DNA-tutkimus vahvisti, että vainaja mitä todennäköisimmin oli Kopernikus.

Toisin kuin Bach, Kopernikus ei kuollessaan ollut kuuluisuus, eikä hänestä ollut maalattu muotokuvia. Kopernikuksen mullistava De Revolutionibus Orbium Coelestium -teos, jossa hän kirjoitti Maan kiertävän Aurinkoa, ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Bachista on säästynyt taatusti aito aikalaismaalaus, josta oli tukea kasvojen rakentamisessa. Puolan poliisin asiantuntijoiden käsissä myös Kopernikus kuitenkin sai kasvot. Kirkon tieteellisen arvovallan haastaneella miehellä oli näköjään jotakin yhteistä Pyhän Nikolauksen kanssa: murtumisen takia vinoon vääntynyt nenä.

_Korjattu 9.3.: Ennen luultiin, ettei kahdella sinisilmäisellä vanhemmalla voisi olla ruskeasilmäistä lasta. _

Lue seuraavaksi