Viestihiihdon draama herkistää takavuosien mestarihiihtäjän

Pirkko Määttä pystytti kisastudion työmaalleen. Maailmanmestari aikoo hiihtää tänä talvena 1 500 kilometriä.

hiihtolajit
Pirkko Määttä ja kisastudio Lahden MM-kisojen aikana 2017.
Pirkko Määttä puki ylleen vuoden 1989 urheilupuseron naisten 4x5 kilometrin viestin ajaksi. Kisastudioonsa Määttä toi myös arvokkaimmat hiihtomitalinsa.Ensio Karjalainen / Yle

Hiljainen hetki ennen viestihiihdon lähtölaukausta. Siinä syke nousee.

– Se on erityisen jännittävä tilanne. Sitten, kun laukaus kajahtaa, helpottaa, sanoo Lahdessa vuoden 1989 hiihdon maailmanmestaruuskisoissa kultaa viestissä hiihtänyt Pirkko Määttä.

Luotettavana viestin aloittajana tunnettu kuusamolainen pystytti kisastudion työpaikalleen käynnissä olevien Lahden MM-kisojen ajaksi. Porkkatörmän toimintakeskuksen kisastudioon siirtyvät hissukseen talossa elämänsä ehtoota viettävät vanhukset.

Joskus saatan hiihdellä viisikin tuntia yhtäjaksoisesti.

Pirkko Määttä

Syke nousee vanhuksillakin kisan edetessä. Keskimääräistä tiheämmin hakkaa myös Määtän sydän.

– Aktiiviajat tulevat mieleen tällaisten kisojen aikana. Ei voi mitään. Täysillä tässä eletään mukana, Määttä toteaa seuratessaan naisten 4x5 kilometrin viestiä.

Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattorina työskentelevä Määttä muistaa suunnata edelleen ahkerasti ladulle.

– Tänä talvena tavoitteena on hiihtää 1 500 kilometriä. Nyt on jo tuhat täynnä eli hanke on hallinnassa, Määttä naurahtaa.

Viikonloppuisin Määtän hiihtokalenteriin kertyy keskimäärin 30 – 40 hiihtokilometriä.

– Joskus saatan hiihdellä viisikin tuntia yhtäjaksoisesti, Määttä toteaa.

Lahdesta kolme MM-mitalia

Kuusamon Erä-Veikkoja edustanut Pirkko Määttä voitti kansainvälisellä tasolla viisi mitalia. Sarajevon olympialaisissa Määttä oli mukana viestin pronssijoukkueessa, samoin Calgaryn olympialaisissa.

Lahden MM-kisoissa 1989 Pirkko Määttä voitti kultaa viestissä yhdessä Marja-Liisa Kirvesniemen, Jaana Savolaisen ja Marjo Matikaisen kanssa. Kymmenen kilometrin henkilökohtaisella matkalla Määttä sijoittui hopealle ja 15 kilometrillä pronssille.