Katutaiteilija Banksy perusti Betlehemiin hotellin: "Ikkunoista maailman kamalin näkymä"

Henkilöllisyytensä salaavan brittitaiteilijan hotelli on muurilla, jonka Israel on rakentanut estääkseen mahdollisten palestiinalaishyökkääjien tulon Israelin puolelle.

Banksy
Mies kävelee ohi seinän, johon on maalattu sotilas ja häntä tarkastava tyttö.
Betlehemissä on muun muassa Banksyn vuonna 2007 maalaama teos, jossa pieni tyttö tekee ruumiintarkastuksen sotilaalle.Jim Hollande / EPA

Brittiläinen katutaiteilija Banksy on perustanut hotellin Israelin ja Länsirannan palestiinalaisalueet erottavan turva-aidan kupeeseen.

Hotellin erikoisuutena ovat paitsi Banksyn kantaaottavat taideteokset, myös ikkunanäkymä, jota hotellin edustaja kuvaa "maailman kamalimmaksi", kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen The Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Hotellista näkyy suoraan turvamuurille, jonka Israel on rakentanut estääkseen mahdollisia hyökkääjiä pääsemästä Länsirannalta Israeliin.

The Walled off -hotellissa vieraat saavat myös nukkua maailmankuulun taiteilijan teosten alla. Esimerkiksi "Banksyn huoneeksi" kutsutussa hotellihuoneessa seinää koristaa teos, jossa israelilainen ja palestiinalainen käyvät tyynysotaa.

The Walled Off Hotel on sekä hotelli että taideteos ja protesti, kuvaa siellä vieraillut The Guardianin toimittaja. Tavoitteena on tuoda turisteja alueelle, joka on kärsinyt Israelin asettamista rajoituksista.

Samalla Banksy haluaa synnyttää vuoropuhelua ja saada vieraaksi ennen kaikkea nuoria israelilaisia. Israelilaiset eivät saa vierailla Betlehemissä, mutta hotelli on heille sallitulla alueella aivan kaupungin ulkopuolella. Hotellissa on esillä myös palestiinalaisten taidetta.

Henkilöllisyytensä salassa pitävä Banksy on veiraillut Betlehemissä aikaisemminkin, ja vierailun jäljiltä muun muassa turvamuurissa on hänen teoksiaan.

Banksy on arvostellut kiivaasti Israelin politiikkaa, mutta hän on edistänyt vuoropuhelua muun muassa järjestämällä toissa vuonna israelilaisten ja palestiinalaisten taiteilijoiden yhteisnäyttelyn.