Salpausselän kisat taattu ja uudet arvokisat parinkymmenen vuoden päästä? – Lahden MM-hiihdoille sataa kiitosta

Olympialaisillekaan ei pidä sanoa "ei koskaan", pohtii Suomen olympiakomitean pääsihteeri.

urheilutapahtumat
MM-kisojen hiihtoyleisöä
Tomi Hänninen / Yle

Lahdessa uskotaan, että kaupungissa nähdään isoja arvokisoja tulevaisuudessakin. MM-kisat ovat saaneet hyvää palautetta sekä suomalaisilta että ulkomaalaisilta tahoilta.

Ainakin hiihdon maailmancupin osakilpailu eli Salpausselän kisat järjestetään varmuudella ensi talvena Lahdessa. MM-kisaorganisaation varapuheenjohtaja Juha Viljamaa uskoo, että Lahdella on mahdollisuudet saada arvokisat Lahteen myös tulevaisuudessa.

– Yleisö on viihtynyt ja kisaogranisaatio on saanut Kansainvälisen Hiihtoliiton puolelta erittäin hyvää palautetta, että hyvät kisat.

– Täällä on pystytty uusiutumaan ja järjestämään kaikki hiihtolajit ja tekniikka yli odotusten. Uskon, että meillä on mahdollisuudet anoa MM-kisoja 15–20 vuoden päästä. Uskoisin, että joka vuosi meillä on maailmancup-kisat eli Salpausselän kisat.

MM-kisojen kisamonttu hyppyrimäeltä kuvattuna
Tomi Hänninen / Yle

Olympialaisillekaan ei pidä sanoa "ei koskaan"

Suuria urheilukisoja tarvitaan Suomessa myös jatkossa, uskoo myös Suomen Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

– Yli parisataa tuhatta suomalaista paikan päällä ja yli miljoona tv:n välityksellä. Tämä on todella tärkeää suomalaisille.

Keväällä Suomessa järjestetään taitoluistelun MM-kisat. Suomi on mukana myös koripallon EM-kisajärjestäjänä. Näiden lisäksi järjestetään esimerkiksi jääkiekon, lentopallon ja salibandyn arvokisoja, luettelee Japisson.

– Keskeistä on, että kisat järjestetään hyvin. Meillä on fasiliteetit kunnossa ja Suomessa on monta lajia, joissa kisa-areenat ovat hyvässä kunnossa. Pitää pystyä takaamaan, että ne ovat kunnossa myös jatkossa.

Olympialaisillekaan ei pidä koskaan sanoa "ei koskaan", sanoo Japisson.

– Olympiakisat ovat valtava ponnistus. Jos saataisiin vahvasti sekä yrityselämä että poliittiset päättäjät mukaan ja olympialaisia pystyttäisiin jakamaan, niin miksei. Kaikkia talvilajeja emme pysty järjestämään.

Myös entinen hiihtäjä ja poliitikko Marjo Matikainen-Kallström uskoo, että MM-kisojen tapaiselle suurtapahtumalla oli Suomessa tilausta. Olympialaisiinkin Suomella olisi mahdollisuuksia, mikäli asenne kansainvälisessä olympiakomiteassa muuttuu.

– Kestävän kehityksen kannalta Suomen ei ole järkevää rakentaa kelkkailumäkiä tai rakentaa uusia tiloja. Siinä vaiheessa, kun kansainvälisellä olympiakomitealla asenne muuttuu siihen, että [lajeja] voidaan jakaa, niin tilanne on toinen.

Lahti taitaa lumen ja teknologian

Meneillään olevat MM-hiihdot ovat olleet menestys, sanoo kisaorganisaation Viljamaa. Pakkasta ja lunta riitti mäkimontussa erityisesti kisojen alussa, mutta räntäsade ja lauha sää eivät Viljamaan mukaan ole tuottaneet ongelmia. Lunta riittää jatkossakin, uskoo Viljamaa.

– Lahden kaupungilla on hyvä kalusto tehdä keinolunta. Pitkät lenkit hiihdetään lyhyempinä, niin ne on mahdollista tehdä vieläkin huonommissa oloissa. Lunta meillä riittää.

Erityisen tyytyväinen Viljamaa on digitalisaation edistykseen kisoissa. Paperista on siirrytty viralliseen Lahti2017-applikaatioon, josta on saanut ajantasaiset lähtölistat ja tulokset.

Toinen edistysaskel on otettu yleisilmeessä: Lahden MM-hiihdoissa on ollut jokaisella jotakin, kuten Röllimaata ja Mielensäpahoittaja-katsomoa, sanoo Viljamaa.

– Urheilullinen menestys on tärkeää, mutta nykyään tullaan myös viihtymään.

MM-kisojen palkintojenjako Lahden torilla
Tomi Hänninen / Yle

"Mitä moninaisemmin lajeja, sitä parempi"

Yleisölle suuret urheilutapahtumat ovat tervetulleita, varsinkin jos järjestelyt sujuvat mallikkaasti.

Lahdessa kisoja seurannut entinen pituus- ja korkeushyppääjä Ringa Ropo pitää ensisijaisen tärkeänä, että Suomessa järjestetään arvokisoja myös jatkossa.

– On todettu tutkimuksissakin, kuinka suuri vaikutus näillä [tapahtumilla] on siihen, että nuoriso lähtee liikkeelle. Niitä pitäisi olla sopivin väliajoin ja penkkiurheilijana ajattelen, että mitä moninaisemmin lajeja, sitä parempi.