1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Saksassa peruttu Turkin ministerien puhetilaisuuksia – maat ilmiriidassa

Saksan ja Turkin ulkoministerit tapaavat ensi viikolla ja yrittävät parantaa tulehtuneita suhteita.

Mielenosoittajia Gaggenaussa, missä peruttiin Turkin oikeusministerin puhetilaisuus torstaina. Kaupungin edustajien mukaan heille oli valehdeltu tilaisuuden luonteesta. Kuva: Roanld Wittek / EPA

Saksan ja Turkin nokkapokka sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin liittyvistä asioista on mennyt siihen pisteeseen, että maiden ulkoministerien piti pitää puhelinkokous perjantaina. Siinä sovittiin tapaamisesta ensi keskiviikkona.

Kiista kiertyy Turkissa huhtikuussa pidettävään kansanäänestykseen, jolla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrkii kasvattamaan valtaansa.

Kolme saksalaiskaupunkia on peruuttanut tilaisuudet, joihin oli tulossa Turkin ministereitä kampanjoimaan kyllä-vaihtoehdon puolesta kansanäänestyksessä. Viimeinen peruminen tuli perjantaina illansuussa. Saksassa asuu toista miljoonaa turkkilaista.

"Paikallisia päätöksiä"

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi perjantaina, että jotkut Saksan valtion sisällä yrittävät estää turkkilaisia ministereitä kampanjoimasta Saksassa presidentti Erdoğanin mieleisen äänestystuloksen puolesta.

– Saksalaiset haluavat ei-vaihtoehdon voittavan. He eivät halua vahvaa Turkkia, pauhasi Çavuşoğlu tiedotustilaisuudessa Ankarassa.

Saksan ulkoministeriön tiedottaja Martin Schäfer kiisti, että hallituksella olisi mitään osuutta kieltoihin. Saksan hallituksen mukaan päätökset kieltää turkkilaisten tilaisuudet ovat olleet kuntien omia.

Toimittaja Deniz Yücelin vapauttamista vaativa juliste Gaggenaun kulttuuritalon ovessa. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Kitkaa jo ennestään

Saksan ja Turkin välit ovat huonontuneet siitä lähtien, kun presidentti Erdoğan aloitti laajat pidätykset ja puhdistukset viime heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen. Saksa on arvostellut puhdistuksia, ja monet turkkilaiset diplomaatit ja Nato-upseerit ovat hakeneet poliittista turvapaikkaa Saksasta.

Myös itse kansanäänestys on kiistanalainen. Erdoğan sanoo sillä pyrittävän Turkin yhteiskunnan vakauttamiseen. Arvostelijat sanovat, että presidentti tavoittelee äänestyksellä diktaattorin valtuuksia.

Välejä kiristää edelleen se, että Turkki on pidättänyt saksalaisen Die Welt -lehden kirjeenvaihtajan Denis Yücelin. Hänet otettiin kiinni, kun hän oli kirjoittanut Turkin energiaministerin sähköpostin hakkeroinnista. Saksa vaatii Yücelin vapauttamista.

Hollantikaan ei halua tilaisuutta

Turkin kampanjatilaisuudet kansanäänestyksen alla eivät ole ongelmaton asia myöskään Hollannille, missä niinikään asuu paljon turkkilaisia. Hollannin yleisradioyhtiön NOSin mukaan Hollannin hallitus aikoo kertoa Turkille, että Rotterdamiin aiottu kampanjatilaisuus on "epätoivottava".

Turkin ja Saksan soppaan lisäsi oman sanansa perjantai-iltana Turkin presidentti Erdoğan. Hän syytti Saksaa terroristien auttamisesta ja pidätettyä saksalais-turkkilaista toimittajaa vakoilusta.

Juttua täydennetty Hollannin osuudella ja Erdoğanin lausunnolla 3.3.2017 klo 20.40.