THL:n tutkija hakemusruuhkasta: vähimmäisturvan monimutkaisuus näyttää tulleen Kelalle yllätyksenä

Erikoistutkija arvioi, että kustannukset voivat kasvaa, jos ihmisille tulee vuokrarästejä tai heiltä jäävät lääkkeet ottamatta toimeentulotukipäätösten myöhästyessä.

toimeentulotuki
Paula Saikkonen
Paula SaikkonenYle

Kelan palvelupisteet ovat ruuhkautuneet, koska toimeentulotukipäätökset siirrettiin kunnilta Kelalle vuoden vaihteessa. Hakemusten käsittelyssä on edelleen viivettä.

Moni ihminen on tilanteen vuoksi hädässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Paula Saikkonen arvioi Ylen tv-uutisten haastattelussa, että vähimmäisturvan monimutkaisuus näyttäisi tulleen yllätyksenä Kelalle.

Saikkosen mukaan ihmiset joutuvat nyt kohtuuttomiin tilanteisiin, mikä voi johtaa siihen, että heille tulee vuokrarästejä tai heiltä jää lääkkeitä ottamatta, jolloin kustannukset kasvavat.

– Kelan ja kuntien pitää hakea nopeasti yhteistyössä ratkaisua siihen, miten tämä tilanne saadaan hoidettua pois päiväjärjestyksestä. Näinhän tämä ei voi olla, Saikkonen sanoi.

Etuuden luonne yllätti Kelan?

Saikkosen mielestään tässä on jäänyt ymmärtämättä, minkä luonteinen toimeentulotuki on etuutena. Kyseessä on viimesijainen ja tarveharkintainen etuus.

– Sitä haetaan silloin ja on oikeutettua saada, kun on kysymys sellaisista perustarpeista kuin asuminen, ruoka tai lääkkeet, Saikkonen sanoi.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa sitä, että tukipäätöksiä ei ole ihan helppo tehdä nopeasti. Siten toimeentulotuki eroaa esimerkiksi työmarkkinatuesta tai opintotuesta.

Hylättyjä hakemuksia aiempaa enemmän

Kela on hylännyt jopa kolmasosan käsittelemistään toimeentulotukihakemuksista. Se on huomattavasti enemmän kuin aiemmin.

– Kunnissa on varmasti käytetty enemmän harkintaa, kuin mitä Kela näyttäisi nyt tekevän. Täytyy muistaa, että perustoimeentulotuenkin kohdalla sitä harkintaa voidaan käyttää.

Saikkosen mukaan Kelalla on hyvin tarkka etuisohjeistus, jossa on aika tarkasti sanottu, millaisia päätöksiä hylätään. Hän sanoi, että hylkyjä tulee silloinkin, jos puuttellisia hakemuksia ei täydennetä ajoissa.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan jatkossakin kunnasta. Mutta vasta sen jälkeen, kun perustoimeentulotukea on haettu Kelasta.