1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Intiaaniheimo haastoi öljy-yhtiöt oikeuteen maanjäristyksen aiheuttamisesta

Heimo-oikeuden päätöksistä ei voi valittaa.

Maanjäristykset
Öljyä pumpataan Oklahoman alueella.
Öljyä pumpataan Oklahoman alueella.Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain Oklahomassa asuva Pawnee-intiaaniheimo on haastanut oikeuteen joukon öljy-yhtiöitä. Pawneet uskovat, että yhtiöiden toiminta on aiheuttanut voimakkaan maanjäristyksen, josta koitui vakavia tuhoja heimon pääkaupungin Pawneen rakennuksille.

Pawnee-heimon mailla on runsaasti öljyä, mutta sen saamiseksi ylös maaperästä öljy-yhtiöiden on käytettävä ns. särötysmenetelmää. Siinä maahan pumpataan kovalla paineella öljyn ja kaasun porauksessa syntyvää jätevettä.

Tutkijat ovat todenneet, että särötyksen alettua maanjäristysten määrä heimon asuinalueella kasvoi räjähdysmäisesti. Vuosina 1980 - 2000 Oklahoman osavaltiossa havaittiin vuosittain keskimäärin vain kaksi maanjäristystä, joiden magnitudi oli vähintään 2,7.

Särötyksen käynnistyttyä luku pomppasi 2 500:aan vuonna 2014 ja seuraavana vuonna jo 4 000:een. Viime vuonna särötystä rajoitettiin ja maanjäristysten määrä laski 2 500:aan.

Viime syyskuussa tapahtui kaikkein voimakkain järistys, jonka magnitudi oli 5,8. Järistys vaurioitti monia taloja 2 200 asukkaan Pawneessa. Oklahoman kuvernööri julisti tapahtuman jälkeen osavaltioon hätätilan.

Heimo-oikeus ratkaisee

Pawnee-heimolla on oikeus omaan oikeuslaitokseensa. Tämän elimen ratkaistavaksi heimo on nyt korvauskanteensa vienyt. Yhdysvaltain öljy-yhtiöitä vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja, mutta tämä on ensimmäinen, joka ratkaistaan intiaanien heimo-oikeudessa.

Pawneiden tuomioistuin koostuu heimon omista jäsenistä. Tuomioistuimen päätöksestä on valitusoikeus, mutta vain pawneiden omaan korkeimpaan oikeuteen. Sen päätös on pysyvä, kertoo Oklahoman yliopiston oikeustieteen professori Lindsay Robertson uutistoimisto AP:lle.

Kun heimo-oikeus on antanut ratkaisunsa, voidaan se siirtää osavaltion hallintoelimelle toimeenpanoa varten.

– Me käytämme heimolakejamme, heimo-oikeuttamme, saadaksemme ne kaverit vastuuseen. Pawnee-kansaa ja sille uskotulla maalla asuvia ihmisiä vastaan on tehty vahinkoa, sanoi Pawnee-heimon päällikkö Andrew Knife Chief.

Öljy-yhtiöt eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa.

Lähde: AP