Syyrian rauhanneuvotteluissa toivon ituja

Molemmat osapuolet kertovat saaneensa tavoitteitaan läpi.

Syyria
YK:n Syyria-erityisedustaja Staffan de Mistura Genevessä 5. tammikuuta 2017.
YK:n Syyria-erityisedustaja Staffan de Mistura Genevessä 5. tammikuuta 2017.EPA

Yhdeksän päivää kestäneet neuvottelut Syyrian sisällissodan lopettamiseksi ovat päättyneet Genevessä. Vastakkain ovat olleet Syyrian hallitus ja kolme oppositioryhmittymää.

YK:n Syyrian erityislähettiläs Staffan de Mistura totesi neuvottelujen lopuksi, että Genevessä on päästy sopuun neljästä "neuvottelukorista", eli poliittisen ratkaisun aihealueesta. Samalla osapuolet ovat päättäneet jatkaa neuvotteluja maaliskuun lopulla.

Neuvottelukorit ovat luotettavan, laaja-alaisen hallituksen muodostaminen, uuden perustuslain laatiminen sekä vapaiden vaalien järjestäminen. Neljäntenä korina mukaan otettiin terrorismin vastustaminen.

Syyrian hallitus pitää kaikkia kapinallisryhmiä terroristeina ja sanoo tämän neuvottelutavoitteen mukaantulon olevan voitto.

Kapinalliset puolestaan pitävät saavutuksena sitä, että vallanvaihdoksesta on nyt ryhdytty avoimesti puhumaan.

Kazakstanin Astanassa on käyty Venäjän, Turkin ja Iranin tukemina rinnakkaisia rauhanneuvotteluja. De Misturan mukaan nämä neuvottelut tukevat Geneven prosessia. Astanassa keskitytään erityisesti sotilaallisten kysymysten ratkomiseen.

De Misturan mukaan Syyrian hallitus on esittänyt, että Astanassa voitaisiin keskustella mm. vankienvaihdosta ja siepattujen ihmisten vapauttamisesta.

Kapinallisten delegaatiota Genevessä johtanut Nasr el-Hariri sanoi neuvottelujen jälkeen, että nyt päättynyt neljäs neuvottelukierros ei tuottanut selkeitä tuloksia, mutta tulokset olivat silti parempia kuin diplomaattikierroksen perusteella osattiin odottaa.

Syyrian sotivien osapuolten välillä on ollut hutera tulitauko joulukuusta lähtien. Tulitauko ei koske Isis- ja al-Nusra -terroristijärjestöjä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters