Kiina ei vastaa Trumpin haasteeseen – hillitsee sotilasmenojensa kasvua

Kiinan sotilasmenot kasvavat kuitenkin seitsemällä prosentilla. Kiina ja Yhdysvallat ovat käyneet sanasotaa Etelä-Kiinan meren tilanteesta.

Ulkomaat
Kouluttaja puhuu megafoniin laskuvarjosotilaille lentokoneessa
Kiinan asevoimien sotilaat valmistautuivat laskuvarjohyppyyn tammikuussa.EPA

Kiina aikoo kasvattaa puolustusbudjettiaan tänä vuonna seitsemällä prosentilla. Kasvu on kuitenkin hitaampaa kuin kertaakaan vuoden 2010 jälkeen.

Kiinan parlamentin on määrä hyväksyä puolustusbudjetti sunnuntaina vuosittaisessa istunnossaan. Hyväksyntä on muodollisuus, koska parlamentilla ei ole todellista valtaa Kiinassa.

Kiina on kasvattanut sotilasmenojaan yli kymmenellä prosentilla lähes poikkeuksetta edellisen 20 vuoden ajan. Vuonna 2016 kasvu jäi kuitenkin tämän vuoden tapaan hillitymmäksi, 7,6 prosenttiin.

Kiinan talouskasvu on hidastunut viime vuosina.

Trump aikoo nostaa sotilasmenoja kymmenen prosenttia

Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä on seurattu huolestuneena. Kiina on rakentanut sotilastukikohtia Etelä-Kiinan meren saarille. Donald Trumpin hallinto on uhkaillut estää saarien rakentamisen ja puhunut tuontitullien nostamisesta, mikä on ärsyttänyt Kiinaa.

Donald Trump on ehdottanut Yhdysvaltojen sotilasmenoihin kymmenen prosentin lisäystä. Budjetti on hyväksyttävä kongressissa, joten lopulliset summat voivat vielä muuttua.

Kiinan sotilasmenot nousisivat seitsemän prosentin korotuksen jälkeen noin 140 miljardiin euroon. Yhdysvaltojen sotilasmenot olisivat Trumpin korotusten jälkeen noin neljä kertaa suuremmat.

Toisaalta asiantuntijat uskovat, että sen Kiinan todelliset sotilasmenot ovat sen ilmoittamia lukuja suurempia.