Metsäteollisuus ry:n Pesonen pitää palkankorotuksia mahdollisina syksyn neuvotteluissa

Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Jussi Pesonen näkee palkankorotukset mahdollisina, jos kustannusvaikutukset vain ne sallivat.

metsäteollisuus
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.Yle

Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ei poissulje palkankorotusten mahdollisuutta ensi syksyn palkkaneuvotteluissa. TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Pesonen sanoo, että korotukset ovat mahdollisia, jos niiden myötä saadaan lisätuottoa ja parempaa kilpailukykyä.

– Jos me pitkällä tähtäimellä voimme saavuttaa hyviä kustannusvaikutuksia, jotka edistävät ja parantavat suomalaisen teollisuuden menestystä, niin kyllä siihen voi liittyä jonkinlaisia palkankorotuksia, Pesonen arvelee.

Syksyn palkkaneuvottelut käynnistyvät Paperiliiton sopimuksella. Pesosen mukaan Metsäteollisuuden tavoitteena on sopimus, joka takaa alan pysymisen hyväkuntoisena.

Metsäteollisuus haluaa uudistua

Pesonen perustelee Metsäteollisuuden ratkaisua jättää Elinkeinoelämän keskusliitto muuttuneella markkinatilanteella. Globalisaation, vapaakaupan ja yhteisen valuutan myötä työmarkkinoiden haasteisiin ja mahdollisuuksiin pitää Pesosen mukaan hakea ratkaisuja maailmantalouden kautta.

– EK:stä lähtemiseen liittyy myös se, että me haluamme uusia itseämme. Uudistuminen ja muutos ovat meille tärkeitä, Pesonen sanoo.

Samoilla syillä Pesonen perustelee Metsäteollisuuden päätöstä jättäytyä pois vientialojen yhteisistä neuvotteluista Suomen mallista. Pesosen mukaan Metsäteollisuuden tavoitteet ovat samat, mutta keinot eroavat.

– Me uskomme, että pitää tehdä alakohtaisia ratkaisuja, joilla saadaan ratkottua niitä asiota, joiden myötä tulevaisuus on meidän kaikkien kannalta parempi.