UPM:n Jussi Pesonen: Kilpailukykysopimus on riittämätön

Pesosen mukaan kilpailukykysopimuksia pitäisi tehdä useampia ja ottaa suurempia loikkiakin.

kilpailukyky
Ykkösaamu
Ykkösaamu

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen pohti TV1:n Ykkösaamussa kilpailukykysopimuksen vaikutuksia. Hänen mukaansa metsäteollisuus on päässyt hyvälle kannattavuustasolle tekemällä sopimusta suurempia kilpailykykyloikkia joka vuosi viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien.

– Kilpailukykysopimus on oikeansuuntainen, mutta niitä pitäisi tehdä useampia ja ottaa ehkä suurempia tavoitteitakin.

Metsäteollisuus ry äänesti EK:ssa kiky-sopimusta vastaan ennen kuin se erosi järjestöstä vuoden vaihteessa.

Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajana toimiva Pesonen ei myöskään tyrmännyt mahdollisuutta Suomen palkkamallin syntymiseen jatkossa. Järjestö irtautui vientialojen yhteisistä neuvotteluista helmikuun puolivälissä.

– Metsäteollisuus ei halunnut sitoa käsiään menettelytapaprosessiin, mutta se on ihan eri asia kuin vientiavaus syksyn palkkaneuvotteluissa tai muodostuuko siitä vuosien saatossa jopa Suomen malli, Pesonen arvioi.

Palkkakustannusten osuus kiinni näkökulmasta

Pesosen vastasi Ykkösaamussa myös yleisökysymyksiin. Häneltä kysyttiin muun muassa metsäteollisuuden palkkakustannuksista. Miksi palkkojen osuutta, jonka arvioidaan olevan noin 3–6 prosenttia kaikista kustannuksista, pidetään liiian suurena?

Pesosen mukaan kyse on siitä, miten kulut lasketaan ja mistä suunnasta katsotaan.

– Jos katsomme, mitä yhtiöiden kustannuksista palkkakustannukset ovat läpilaskien, ne ovat 20 prosentin luokkaa, Pesonen sanoi.

Hänen mukaansa tavoitteena ensi syksyn palkkaneuvotteluissa on se, että suomalainen metsäteollisuus pärjää jatkossakin.

Pesoselta kysyttiiin myös hänen palkkansa ja palkkioidensa kohtuullisuudesta. Hän ansaitsi viime vuonna palkkaa ja erilaisia palkkioita noin 5 miljoonaa euroa.

– Minun palkkioni määrittelee yhtiön hallitus. UPM on kansainvälinen konserni ja siinä mittakaavassa en varmasti ole edes kärkipäässä. Suomen mittakaavassa toki näin on, Pesonen totesi.

Hän muistutti olevansa suomalainen yritysjohtaja ja maksavansa veronsa Suomeen.

– Kuukaudestani yli kaksi viikkoa menee yhteiskuntapalveluun.