1. yle.fi
  2. Uutiset

WHO: Mosulissa on saatettu käyttää kemiallisia aseita, 12 saanut sairaalahoitoa

Järjestön mukaan neljällä uhrilla on vakavia syövyttävistä kemikaaleista saatuja vammoja. Irakin armeija on valtaamassa kaupunkia terroristijärjestö Isisiltä.

Irak
Mies työntää rullatuolissa olevaa vanhempaa naista, taustalla naisia ja sotilaita.
Kymmeniä tuhansia siviilejä on paennut Mosulista edellisten päivien aikana.Omar Alhayali / EPA

Irakissa on hoidettu maaliskuun aikana sairaalassa 12:ta ihmistä, joiden epäillään joutuneen kemiallisten aseiden uhreiksi Mosulin kaupungissa, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo. Uhrien joukossa on naisia ja lapsia.

Neljällä uhreista oli vakavia vammoja, joiden epäillään johtuneen syövyttävistä kemikaaleista. WHO:n mukaan uhrit olivat altistuneet kemikaaleille Mosulin itäosissa.

– Tämä on kauhistuttavaa. Jos kemiallisten aseiden käyttö varmistuu, se on kansainvälisen oikeuden vastaista ja sotarikos, YK:n humanitaarisesta toiminnasta Irakissa vastaava Lise Grande sanoi.

Myös Kansainvälinen Punainen Risti on kertonut viiden lapsen ja kahden aikuisen saaneen hoitoa kemiallisten aineiden aiheuttamien vammojen takia. Kemikaalit olivat aiheuttaneet rakkuloita, ärsytystä, oksentelua ja yskimistä.

Yli 30 000 siviiliä paennut Mosulista

Järjestöt eivät kertoneet, mitä ainetta ne epäilevät tai kumman puolen ne uskovat käyttäneen ainetta. Irakin armeijan joukot saivat Mosulin itäosan haltuunsa vuoden alussa, mutta Isis-terroristijärjestön raketit ja kranaatit yltävät yhä alueelle.

Irakin armeijan mukaan Isis on ampunut ainakin kahdesti kloorikaasulla varustettuja raketteja läntisessä Mosulissa.

Irakin joukot ovat jatkaneet hyökkäystään Isisin joukkojen hallussa pitämään Mosulin kaupunkiin lokakuuta lähtien. Viikon aikana kaupungista on paennut YK:n mukaan lähes 30 000 siviiliä. Yhdysvaltojen johtama liittouma tukee Irakin armeijaa ilmaiskuin.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi