1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienoismallit ja historia kuuluvat yhteen - Normandian maihinnousun kalustoa esiteltiin Tampereella

Tampereella järjestetyn pienoismallinäyttelyn keskipisteenä oli tällä kertaa Normandian maininnousua kuvaava kokoelma. Isolle näyttelypöydälle oli koottu noin sata työtä.

pienoismallit
Panssarivaunun pienoismalli
rakentaja: Niko HyvärinenAnne Savin / Yle

Joona Hietasen ja Niko Hyvärisen maihinnousu Normandiaan alkoi pari vuotta sitten, kun tamperelaiset pienoismallirakentajat päättivät koota mahdollisimman kattavan kokoelman taisteluun osallistunutta sotakalustoa.

– Idea juuri Normandian maihinnousun rakentamisesta syntyi sattumalta ja porukka innostui aiheesta, kertoo Niko Hyvärinen.

Joona Heinonen ja Niko Hyvärinen
Normandian maihinnousuun osallistuneet Niko Hyvärinen ja Joona Hietanen. Anne Savin / Yle

Muutama valmiskin malli löytyi, mutta suurin osa on rakennettu näyttelyä varten. Esillä olevat mallit on rajattu tarkkaan. Mallien esikuvien piti olla käytössä kolmen kuukauden sisällä Normandian tapahtumien aikaan.

Historia koukutti

Ensimmäistä kertaa yhteisesti esillä olevasta kokoelmasta Joona on rakentanut kolme ja Niko ainakin kuusi.

Ensimmäinen, pari vuotta sitten tehty työ saa jo tekijältä Joona Hietaselta kovaa kritiikkiä. Viimeisin työ miellyttää jo tekijän silmää selvästi enemmän.

Lukion toista luokkaa käyvä Joona innostui pienoismalleista yläasteella.

– Koulussa käytiin silloin läpi ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaista historiaa, kun kaverini houkutteli minut mukaan pienoismallikerhoon.

Joona kertoi lähteneensä mukaan kokeeksi, mutta sille tielle jäi.

– Pienoismallit koukuttivat välittömästä ja kun se tuo väistämättä historian mukaan, niin juuri se on hienoa.

Pienoismallipanssarivaunu
Joona Hietasen rakentama panssarivaunu. Anne Savin / Yle

Maakalustoa ja lentokoneita kokoelmaan rakentanut Niko Hyvärinen pitää myös historian tuntemusta hyvänä lisänä pienoismalliharrastuksessa.

– Taustatieto on erittäin tärkeää ja samalla perehtyy yleisiin tapahtumiin kyseisen mallin aikakaudelta.

Niko myös kehuu Joonan kehitystä rakentajana.

– Parissa vuodessa tapahtuu tosiaan paljon, hän lohduttaa Joonaa.

Miehinen harrastus

Tampereella pidetyssä näyttelyssä parveilee pääasiassa miehiä, vaikka harrastajat vakuuttavatkin, ettei rakentelu kysyy sukupuolta eikä ikää.

Kuten jokaisessa intohimoisessa harrastuksessa työtä tai kuluja ei lasketa. Tapahtumassa on mukana pienoismallien ja tarvikkeiden myyjiä, sillä kauppa myös käy.

– Jossain vaiheessa yritin laskea, miten paljon pelkästään rakentamattomissa, mutta omiin varastoihin kertyneissä pienoismalleissa on rahaa kiinni, kertoo Hyvärinen.

– Kun olin laskenut noin puolet, totesin, että en oikeastaan haluakaan tietää. Toisaalta, kaikki on maksettu ja rahat voisi kulua muuhunkin, hän kuittaa.

Sotalentokone
Niko Hyvärisen rakentama lentokone. Anne Savin / Yle

Normandian maihinnousun rakentaminen toi osaltaan helpotusta tunnontuskissa kamppaileville harrastajille. Pienoismallejakin voi nimittäin jäädä kesken.

– Voin tunnustaa, että itselläkin oli jäänyt töitä odottamaan valmistumista, mutta nyt ne tuli tehtyä tähän ryhmärakenteluun, Hyvärinen paljastaa.

Hän myös kertoi tehneensä taas hyviä kauppoja uusista pienoismalleista.

Lue seuraavaksi