Trumpin varhaisaamun twiitit: Obama salakuunteli puhelintani

Donald Trump ei kerro, mihin tietoon hän perustaa väitteensä.

Donald Trump
Donald Trump puhuu puhelimeen.
Donald Trump puhuu puhelimessa Angela Merkelin kanssa 28. tammikuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt useita Twitter-viestejä, joissa hän kertoo edellisen presidentin Barack Obaman määränneen Trumpin puhelimia salakuunneltaviksi syksyllä vaalikampajan aikana.

Ensimmäiset twiitit aiheesta Trump lähetti aamulla kello 5.35 Yhdysvaltain itärannikon aikaa.

Trump vertaa tietoaan Yhdysvaltain suurimpaan poliittiseen skandaaliin, 1970-luvun alun Watergateen, jonka johdosta tuolloinen presidentti Richard Nixon joutui eroamaan.

Salakuuntelu tapahtui Trumpin mukaan hänen omistamassaan Trump Tower -toimistorakennuksessa, mutta se ei paljastanut mitään erityistä.

Trump sanoo Obaman olevan joko paha tai sairas ihminen. Trump kannustaa hyvää lakimiestä tutkimaan asiaa.

Yhdysvalloissa mikään taho ei ole vahvistanut Trumpin väitettä, eikä hän myöskään itse kerro, mistä tieto olisi peräisin.

Politico: Taustalla ehkä Breitbart-sivuston artikkeli

Yhdysvaltain politiikkaa seuraava Poltico-lehti arvelee, että Trump on saanut ajatuksen puhelinkuuntelusta Trumpia tukevan äärioikeistolaisen Breitbart-sivuston artikkelista (siirryt toiseen palveluun).

Breitbart lainaa jutussaan konservatiivista radiojuontaja Mark Leviniä, joka torstain ohjelmassaan sanoi presidentti Obaman käyttäneen valtakautensa loppuaikana "poliisivaltiomaisia" otteita. Hän sanoi Obaman hallinnon esittäneen Trumpin ja hänen avustajiensa puhelinten kuuntelua.

Levinin mielestä kongressin selvitystyön tulisi kohdistua Obamaan.

Lähde: Reuters

Uutista täydennetty 4.3. klo 18.00 Politicon artikkelia koskevalla osalla