Ihmisiä kuolee sadoittain nälkään Itä-Afrikassa

Somalia, Kenia ja Etelä-Sudan kärsivät rajusta kuivuudesta.

nälänhätä
lapsi syö ruokaa pakolaisleirillä lähellä Mogadishua.
Lapsi syö ruokaa pakolaisleirillä lähellä Mogadishua 21. helmikuuta.AOP

Somaliaan julistettiin tiistaina hätätila ankaran kuivuuden aiheuttaman nälänhädän takia. Maan hallitus antoi tänään lauantaina ensimmäisen määrällisen arvion nälänhädän uhreista.

Pääministeri Hassan Ali Khaire kertoi kuivuuden uhrien avustuskomitean kokouksessa, että pelkästään Bayn alueella Etelä-Somaliassa on viimeisten kahden vuorokauden aikana kuollut 110 ihmistä nälkään.

Koko Afrikan sarven alue on kärsinyt kauan poikkeuksellisesta kuivuudesta. YK:n arvion mukaan Itä-Afrikan maissa viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua ja täysimittaisen nälkäkatastrofin mahdollisuus on olemassa.

Viime kuussa Etelä-Sudaniin julistettiin myös hätätila kuivuuden ja ruokapulan takia.

Naapurimaassa Keniassa karjaa kuolee joukoittain janoon ja esimerkiksi lehmän hinta on laskenut normaalitasolta 150 dollarista noin 20 dollariin. Vuohen hinta on Keniassa yleensä 35 dollaria, nyt vain kaksi dollaria, sillä ihmiset eivät kykene elättämään niitä ruuan ja veden loppuessa.

Viime kuussa YK:n pääsihteeri nimesi neljä maata, jotka ovat poikkeuksellisen vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa ja tarvitsevat kaikkiaan 4,4 miljardin dollarin arvosta apua, jotta nälänhätä vältettäisiin. Näistä maista yksi oli Somalia. Muut olivat Nigeria, Etelä-Sudan ja Jemen.

Ruuan loppuminen saa aikaan pakolaisuutta. Nälkiintyneet ja epätoivoiset ihmiset ovat alttiita erilaiselle hyväksikäytölle ja ihmisoikeusloukkauksille. He voivat myös olla pakotettuja tarttumaan rikollis- ja terrorostijärjestöjen houkutuksiin.

Lähde: AP